dinsdag 19 april om 20:01
We sluiten dit liveblog (voor nu) 
Tot zover ons Oekraïne-liveblog voor vandaag. Een samenvatting van de ontwikkelingen van vandaag vind je hier. Uiteraard houdt NU.nl je dag en nacht op de hoogte van al het nieuws in en rond Oekraïne. Mocht er (morgen of daarna) weer aanleiding toe zijn, dan openen we dit liveblog uiteraard weer.
dinsdag 19 april om 17:51
Duitse bondskanselier Scholz zegt dat wapens voor Oekraïne op zijn
De Duitse strijdkrachten hebben geen wapenvoorraden meer die ze als militaire hulp naar Oekraïne kunnen sturen, zei bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. Hij deed de uitspraak volgens omroep MDR na een videoconferentie met leiders van EU- en NAVO-lidstaten en landen van de G7.

Hij suggereerde dat de Duitse industrie nog wel kan helpen bij de productie van wapens die andere NAVO-partners als hulp willen sturen. Duitsland blijft Oekraïne wel bijstaan, maar met andere middelen zoals financiële steun en mogelijk wapens die dus nog gemaakt moeten worden. Het gaat vooral om antitankwapens en luchtafweer.
dinsdag 19 april om 15:40
Offensief bemoeilijkt vredesonderhandelingen
De hoofdonderhandelaar van Oekraïne vindt het lastig te voorspellen wanneer de onderhandelingen met Rusland verdergaan, nu het offensief tegen Mariupol begonnen is. Mykhailo Podolyak zegt tegen persbureau Reuters dat Rusland met dit offensief zijn onderhandelingspositie probeert te verbeteren.

De laatste keer dat Oekraïne en Rusland fysiek met elkaar onderhandelden, was op 29 maart. Tot dusver hebben die onderhandelingen nog geen concrete afspraken opgeleverd.
dinsdag 19 april om 14:04
Rusland zegt geen kernwapens te gaan gebruiken in Oekraïne
Het land zal "uitsluitend conventionele wapens" gebruiken in Oekraïne, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dinsdag tegen India Today. Conventionele wapens zijn onder meer raketten, bommen en andere explosieven.

Al vroeg in de oorlog gaf Vladimir Poetin de opdracht om de Russische nucleaire strijdkrachten in hoge staat van paraatheid te brengen. Daarmee leek hij een dreigende boodschap af te willen geven.
dinsdag 19 april om 13:24
Opnieuw meerdere doden door bombardementen op Kharkiv
Het zou gaan om minstens drie slachtoffers die door de bombardementen om het leven zijn gekomen. Zestien mensen raakten gewond, melden de Oekraïense autoriteiten dinsdag. 

De op een na grootste stad van het land ligt al tijden onder vuur. In de afgelopen dagen is melding gemaakt van tientallen slachtoffers door de Russische bombardementen. Vrijdag waren er zeker tien doden en 35 gewonden, zaterdag kwamen twee mensen om, zondag vijf en maandag stierven minstens vier burgers.
dinsdag 19 april om 12:38
Oekraïne heeft 76 krijgsgevangenen teruggekregen van Rusland
Het zou gaan om zestig soldaten en zestien burgers. Onder de krijgsgevangenen zouden ook tien Oekraïense officieren zijn, meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk dinsdag. Het is de vijfde krijgsgevangenenruil die Oekraïne met Rusland heeft uitgevoerd. Hoeveel Russen zijn 'teruggegeven' aan Rusland, is niet bekend.
dinsdag 19 april om 12:32
Rusland gaat vijftien Nederlandse diplomaten uitzetten
Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Nederland zette eind maart zeventien Russische diplomaten het land uit. Zij werden onder andere verdacht van spionage. 

Vermoedelijk reageert Rusland met het uitzetten van de Nederlandse diplomaten nu op die actie van eind maart. Ook andere landen zoals de Verenigde Staten, Polen, Bulgarije en de Baltische staten zetten toen Russische diplomaten uit. Lees hier meer.
dinsdag 19 april om 12:29

Rusland is begonnen met bombarderen van staalfabriek in handen van Oekraïne in Mariupol
Het Russische leger is begonnen met het bombarderen van de Azovstal-fabriek in Mariupol, meldt CNN. De staalfabriek zou de laatste plaats in de zwaar belegerde havenstad zijn die nog in handen is van Oekraïne.

Petro Andriushchenko, een adviseur van de burgemeester van Mariupol, zei in een verklaring dat Russische troepen "Azovstal niet alleen aanvallen met bommen, maar ook met artillerie en tanks." Rusland erkent de aanval, maar spreekt niet over bombardementen. "Ons doel is om de fabriek zo snel mogelijk te bevrijden", aldus de leider van de Russische separatisten, Denis Pushilin.

dinsdag 19 april om 12:14
Burgemeester Kharkiv: 'Stad wordt sinds zondag continu gebombardeerd'
Kharkiv - met anderhalf miljoen inwoners de tweede stad van Oekraïne - wordt sinds zondag continu gebombardeerd. Dat zegt burgemeester Igor Terekhov in gesprek met CNN. Volgens de burgemeester zijn de bombardementen sinds de start van het nieuwe Russische offensief in Oost-Oekraïne geïntensiveerd; voor dit weekend zouden namelijk vooral buitensteden van Kharkiv onder vuur hebben gelegen. 

Terekhov zegt dat er zeker vijftien doden en vijftig gewonden zijn gevallen sinds zondag. De vijftien doden zouden bij één raketaanval om het leven zijn gekomen.
dinsdag 19 april om 12:02
Moskou: Humanitaire corridor geopend in Mariupol
Het Russische ministerie van Defensie beweert dat er een humanitaire corridor is opgezet in Mariupol zodat verdedigers van de stad een staalfabriek kunnen verlaten die zij al wekenlang verdedigen. Er zijn geen signalen dat de Oekraïense strijdkrachten zich daadwerkelijk overgeven. De humanitaire corridor is onderdeel van het ultimatum dat Moskou de verdediging stelde.
dinsdag 19 april om 11:52
De Russische president Vladimir Poetin probeert al ruim een maand om Mariupol in handen te krijgen. Waarom is die stad zo belangrijk voor hem?
Waarom is Mariupol zo belangrijk voor Poetin
95
Waarom is Mariupol zo belangrijk voor Poetin
dinsdag 19 april om 11:37
Ultimatum Mariupol ingegaan
De laatste verdedigers van de zuidelijke havenstad Mariupol staan opnieuw voor een beslissing. Tussen 13.00 en 15.00 uur moeten de Oekraïense strijdkrachten een beslissing nemen over eventuele overgave, anders dreigt volgens Rusland "totale vernietiging". Het is al het derde ultimatum dat Rusland stelt aan de verdediging van Mariupol; de eerdere twee verstreken (zonder aantoonbare gevolgen). Lees hier meer.
dinsdag 19 april om 11:24
Onduidelijk wanneer nieuwe vredesbesprekingen plaatsvinden
Het Russische offensief in Oost-Oekraïne zorgt voor een "nog complexere situatie" aan de onderhandelingstafel, zegt de Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podolyak. Hij weet niet wanneer de volgende vredesgesprekken zullen plaatsvinden. "Rusland wil zijn positie versterken door het oosten aan te vallen", vermoedt hij.
dinsdag 19 april om 11:08
Een overzicht van de troepenbewegingen in Oekraïne. De blauwe gebieden tonen aan welke gebieden Rusland innam, en vervolgens weer verloor. De rode gebieden laten de actuele terreinwinst van Russische troepen zien.
dinsdag 19 april om 10:55
Gevechten in Oost-Oekraïne langs grens van 480 kilometer
Het offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne lijkt in volle hevigheid te zijn losgebarsten. Volgens BBC News voert het leger aanvallen uit langs een 480 kilometer lange grens.

Het Oekraïense leger zegt in een verklaring dat Russische troepen proberen om langs de hele frontlinie door de Oekraïense verdediging te komen. Langs het hele front is het offensief "geïntensiveerd", aldus de generale staf.

Rusland had al eerder laten weten dat het Donetsbekken onder controle krijgen en een verbinding over land met de Krim tot stand te brengen op dit moment de belangrijkste doelen zijn. Het Kremlin beweert dat de Russische invasie langer duurt doordat het Westen veel wapens levert. "Ze willen het regime in Kyiv ertoe bewegen te vechten tot de laatste Oekraïner."
dinsdag 19 april om 10:48
Evacuatiepogingen Luhansk bemoeilijkt door 'aanvallen van alle kanten'
Gouverneur Serhiy Gaidai heeft een update gegeven over de evacuaties nadat hij inwoners er eerder vandaag opnieuw toe had opgeroepen Luhansk zo snel mogelijk te verlaten. Volgens hem probeert het leger zoveel mogelijk mensen te helpen, maar worden evacuatiepogingen bemoeilijkt door de Russische aanvallen. "Het is onmogelijk om bij te houden hoeveel burgers om het leven zijn gekomen."
dinsdag 19 april om 10:27
Oekraïne bevestigt dat Kreminna door Russen is ingenomen
Russische troepen hebben de Oost-Oekraïense stad Kreminna ingenomen. De Oekraïense troepen hebben zich uit de ongeveer achttienduizend inwoners tellende stad teruggetrokken, bevestigt de gouverneur van de regio Luhansk, Serhiy Gaidai, namens de regionale autoriteiten.
dinsdag 19 april om 09:40
Na Oekraïne spreekt ook Rusland van 'nieuwe fase van oorlog'
Rusland beschouwt het offensief in Oost-Oekraïne ook als een geheel nieuwe oorlogsfase, laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov weten. Lavrov voorspelt dat de aanval "een zeer belangrijk moment" wordt voor de Russische invasie, die door het Kremlin steevast wordt bestempeld als een "speciale militaire operatie".

Oekraïne liet eerder al weten dat het offensief in het oosten een nieuwe fase van de oorlog heeft ingeluid. Een presidentieel adviseur verwacht dat de Oekraïense strijdkrachten de Russen kunnen stoppen. "Zij hebben de kracht niet om door te stoten."
dinsdag 19 april om 09:17
Nederland opent weer ambassade in Oekraïense stad Lviv
De Nederlandse ambassade in Oekraïne gaat weer open, laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) weten. Twee dagen na het begin van de Russische invasie werd de ambassade om veiligheidsredenen verplaatst naar de Poolse stad Jaroslaw, vlak bij de grens met Oekraïne.

De ambassade opent voorlopig haar deuren in de westelijke stad Lviv. Ambassadeur Jennes de Mol en een kleine kernstaf gaat hier aan de slag, meldt het ministerie. De familieleden van de diplomaten zijn niet meegekomen.
dinsdag 19 april om 09:13
Gouverneur Luhansk: 'Wie nu niet vertrekt, wordt door Russen gedood'
Gouverneur Serhiy Gaidai van Luhansk heeft zijn inwoners er opnieuw dringend toe opgeroepen onmiddellijk te vertrekken. "Wie niet vertrekt, wordt door de Russen gedood", waarschuwt hij. Gaidai deed die omroep maandag ook al. Het is niet duidelijk hoeveel van hen daar gehoor aan gaven. Bij het dorpje Kreminna zijn volgens hem vier evacués doodgeschoten.
dinsdag 19 april om 08:48
Macron: 'Gesprekken met Poetin voorlopig van de baan'
Door een hervatting van het Russische offensief in Oost-Oekraïne en de ontdekking van oorlogsmisdaden in andere Oekraïense steden zijn de diplomatieke gesprekken tussen Emmanuel Macron en Vladimir Poetin voorlopig uitgesteld, zo laat de Franse president weten.

"Door de huiveringwekkende ontdekkingen kijken wij nu anders naar deze oorlog", aldus Macron. Vorige week werden honderden dode burgers gevonden in Bucha. Zij zijn zeer waarschijnlijk geëxecuteerd. "Ik heb sindsdien niet met Poetin gesproken", zegt de Franse president. Het Kremlin ontkent schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden.
dinsdag 19 april om 08:38
Persbureau AP heeft een overzicht gepubliceerd van de situatie in Mariupol. In alle rode gebieden zijn gebouwen vernietigd of (zwaar) beschadigd. In het centrum van de havenstad ligt de enorme staalfabriek vanwaaruit de Oekraïense verdediging vecht.
dinsdag 19 april om 08:27
Rusland beweert zestig militaire doelen te hebben vernietigd
Het Russische ministerie van Defensie zegt zestig militaire doelen in Oekraïne te hebben vernietigd, zo melden lokale media. Onder de vernietigde doelen zouden ook twee depots zijn waarin raketten lagen opgeslagen.
dinsdag 19 april om 08:25
Russen voeren tientallen raketaanvallen uit in Oost-Oekraïne
Rusland heeft tientallen raketaanvallen uitgevoerd in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische leger zijn 1.260 Oekraïense doelen geraakt. Onder meer in de stad Slovjansk zouden Oekraïense militaire stellingen zijn geraakt, volgens de Russen. Ook zou een Oekraïens gevechtsvliegtuig, een Mig-29, uit de lucht zijn geschoten.
dinsdag 19 april om 08:23
Rusland geeft pro-Oekraïense strijders staalfabriek Mariupol ultimatum
Het Russische ministerie van Defensie roept de laatste pro-Oekraïense strijders ertoe op zich over te geven. Als ze om 12.00 uur (11.00 uur Nederlandse tijd) stoppen met vechten, kunnen ze in de middag de fabriek veilig verlaten, mits ze alle wapens achterlaten, aldus het ministerie.
dinsdag 19 april om 08:01
Oekraïne valt grensdorp aan volgens Rusland
Oekraïense troepen hebben een Russisch grensdorp aangevallen, melden lokale autoriteiten aan persbureau Reuters. Daarbij zou een inwoner gewond zijn geraakt.
dinsdag 19 april om 07:50
Oekraïne: 30 procent van infrastructuur vernietigd
Volgens Oekraïne is 30 procent van de infrastructuur in het land vernietigd door de oorlog met Rusland, meldt persbureau Reuters. De schade zou oplopen tot 100 miljard euro.
dinsdag 19 april om 07:42
Russen bestormen staalfabriek in Mariupol
Meerdere media melden dat pro-Russische separatisten de Azovstal-staalfabriek proberen te bestormen. Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers. Op het terrein van die fabriek zouden de laatst overgebleven Oekraïense strijdkrachten verblijven. Volgens een Oekraïense door Rusland gesteunde separatistenleider is het doel van de aanval om de fabriek zo snel mogelijk te bevrijden.
dinsdag 19 april om 07:37
Mariupol: Al 40.000 bewoners zijn naar Russische regio's gedeporteerd
Ongeveer 40.000 inwoners van Mariupol zijn volgens de burgemeester onder dwang overgebracht naar Rusland of naar door Rusland gecontroleerde regio's in Oekraïne, meldt persbureau Reuters. Lees hier meer.
dinsdag 19 april om 07:35
Zelensky: 'Slag om Donetsbekken is begonnen'
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag in een videoboodschap gezegd dat Russische troepen momenteel worden ingezet om het oostelijke deel van Oekraïne, het Donetsbekken, in te nemen.
Zelensky: 'Slag om Donetsbekken is begonnen'
56
Zelensky: 'Slag om Donetsbekken is begonnen'
dinsdag 19 april om 07:34
Geen evacuaties mogelijk door slag om Oost-Oekraïne
Er zijn dinsdag geen zogeheten humanitaire corridors beschikbaar om burgers in veiligheid te brengen, meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk. Het is de derde dag op rij dat er geen evacuaties mogelijk zijn. Lees hier meer.