
Toch geen onkostenvergoeding voor gastgezinnen die Oekraïners in huis nemen
Er komt wél een onkostenvergoeding voor Oekraïners die naar Nederland komen, aldus de woordvoerder. In een aanvullende brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Burg dat opgevangen Oekraïners bovendien afspraken kunnen maken met een gastgezin over bijdragen aan de kosten voor de huishouding. De exacte hoogte van de vergoeding wordt later deze week bekend.
Dinsdag zei Van der Burg nog dat ook Nederlandse gastgezinnen die Oekraïners opvangen kunnen rekenen op een onkostenvergoeding. "Het lijkt me logisch dat iemand die een vluchteling in huis neemt daarvoor geld krijgt", zei hij onder meer tegen De Telegraaf en RTL Nieuws. Hij benadrukte daarbij dat een gastgezin het niet voor het geld moest doen.
Tegen De Telegraaf zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid dat er sprake was van "spraakverwarring" bij Van der Burg. "Deze onderwerpen raken veel diverse departementen. Wij kregen pas later door vanuit het ministerie van Sociale Zaken dat deze informatie niet juist is", aldus het ministerie.
Van der Burg sluit in zijn brief niet uit dat er later alsnog een onkostenvergoeding voor gastgezinnen komt. Dat is alleen niet het voorstel dat op dit moment wordt uitgewerkt, schrijft de staatssecretaris. "Veel situaties die zich nu voordoen, zijn onontgonnen terrein."

Oekraïners vluchten met huisdieren: tegen deze problemen lopen ze aan
Ruim 25.000 Nederlandse gastgezinnen hebben zich aangemeld
Met een onkostenvergoeding zou Nederland het voorbeeld volgen van het Verenigd Koninkrijk, dat op dit moment een onkostenvergoeding aan gastgezinnen geeft van 350 pond (zo'n 415 euro) per maand per Oekraïense vluchteling.
In Nederland hebben inmiddels meer dan 25.000 gastgezinnen zich aangemeld. Hulporganisatie Takecarebnb heeft na een screening tot nog toe 1.720 gastgezinnen geschikt bevonden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Oekraïners die de Russische invasie van hun land hebben ontvlucht en nu in Nederland aankomen, worden nog voornamelijk opgevangen op plaatsen die veiligheidsregio's in allerijl hebben gecreëerd.
Een gastgezin moet eerst zijn gescreend voordat men Oekraïners kan ontvangen, zegt Van der Burg. Hiervoor moet een gastgezin één volwassene hebben met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). "Waterdichte systemen bestaan niet, we lopen altijd het risico dat er bij iemand wat misgaat", aldus Van der Burg.
Waarom kiest NU.nl voortaan voor de Oekraïense benaming van steden?
- Oekraïne is ruim dertig jaar een onafhankelijke staat en voert sinds 2019 campagne voor een andere spelling. Namen als Kiev en Charkov zijn afgeleiden van de Russische spelling. In het licht van de Russische invasie heeft Oekraïne hier opnieuw aandacht voor gevraagd en daar geven wij gehoor aan. We schrijven dus voortaan (onder meer) Kyiv en Kharkiv.
Het conflict uitgelegd
- Poetin sloopt niet alleen Oekraïne, hij laat ook weinig over van Rusland
- Russen verliezen manschappen en materieel, maar nog niet de oorlog
- Waarom Kyiv zo belangrijk is voor Rusland en Poetin
- Waarom de NAVO geen no-flyzone boven Oekraïne wil
- Lees hier de dagboeken van Hans Jaap Melissen in Kyiv
- Of de verhalen van Nederlanders in Oekraïne
- En hier zie je in welke Oekraïense gebieden de Russen oprukken