Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard schorten alle activiteiten in Rusland op. Creditcards die in het land zijn uitgegeven werken niet langer in het buitenland. Ook werken passen die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland niet meer in het land.

"We zijn genoodzaakt te handelen na de niet-uitgelokte Russische invasie van Oekraïne en de onaanvaardbare gebeurtenissen waarvan we getuige zijn geweest", zegt topman Al Kelly van Visa. "We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden."

Russische kaarthouders kunnen nog wel in hun eigen land goederen en diensten aanschaffen met de creditcard, maar de transacties worden niet meer door Visa verwerkt. De verwerking zal door een Russisch bedrijf gebeuren. Visa- en Mastercard-producten die door Russische banken zijn uitgegeven, blijven werken totdat ze verlopen, zei de Russische centrale bank in een verklaring.

Visa en Mastercard hebben afgelopen week al meerdere Russische financiële instellingen van hun netwerk geblokkeerd. Daarmee voldoen de Amerikaanse bedrijven aan de sancties die zijn opgelegd tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.

De creditcardmaatschappijen zijn ook verplicht om de toegang tot het netwerk op te schorten voor Russen en Russische instellingen die op een zwarte lijst staan. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben verschillende Russische financiële bedrijven aan de lijst toegevoegd, waaronder de centrale bank van het land en de op één na grootste kredietverstrekker VTB.