Meer dan tweehonderd mensen die willen vechten tegen het Russische leger hebben zich aangemeld bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. Dat zei honorair consul Karel Burger Dirven dinsdag in Nieuwsuur.

Behalve tientallen Nederlanders hebben zich vooral Oekraïners en Polen aangemeld. "We krijgen e-mail na e-mail binnen. Nederlanders voelen zich verbonden en dat is hartverwarmend", aldus Burger Dirven.

Nederlanders die in Oekraïne gaan vechten, plegen een strafbaar feit, bevestigen deskundigen en het ministerie van Defensie. Maar militair historicus Christ Klep stelde in het nieuwsprogramma dat het vanwege alle sympathie voor Oekraïne wellicht zal loslopen.

Buitenlandse vrijwilligers krijgen volgens president Volodymyr Zelensky een wapen en zullen deel uitmaken van een internationaal legioen. De opzet van een vreemdelingenlegioen is een goed idee, vindt expert Waldemar Skrzypczak.

"De NAVO kan niet deelnemen aan deze operatie. Als we Europa willen redden, zullen er toch internationale eenheden moeten komen", aldus de Poolse oud-generaal en voormalig staatssecretaris van Defensie.

Britten melden zich aan voor Oekraïens vreemdelingenlegioen
44
Britten melden zich aan voor Oekraïens vreemdelingenlegioen