De eerste groep Oekraïense vluchtelingen komt dinsdag aan in Amsterdam. Het gaat om tachtig mensen die worden opgevangen in een hostel in het stadsdeel Zuidoost, bevestigt de gemeente Amsterdam aan NU.nl na berichtgeving van Het Parool. Meerdere gemeenten staan open voor de opvang van vluchtelingen.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Asielzaken) is blij dat Amsterdam zo snel oorlogsvluchtelingen kan opvangen. De gemeente werkte afgelopen weekend al aan een overzicht van het aantal mensen dat de stad kan opvangen.

In het A&O Hostel, waar bestaande plekken voor noodopvang zijn, is ruimte voor twee- tot driehonderd vluchtelingen, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Het gaat om opvang voor de korte termijn, dus voor een aantal dagen. De gemeente werkt nog aan plannen voor langetermijnopvang.

Ter Apel en Ede zorgen ook voor opvang

In de afgelopen dagen hebben dertig Oekraïners zich gemeld bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Van hen vroeg ongeveer de helft daadwerkelijk asiel aan, de rest wilde vooral informatie over de regels omtrent verblijf in Nederland, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Afgelopen weekend hadden al vijftig mensen zich in Ter Apel gemeld. Ook van deze groep vroeg niet iedereen asiel aan.

Ook de gemeente Ede gaat vluchtelingen opvangen. Defensie heeft ermee ingestemd de legerplaats Harskamp beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen op het terrein. Op de legerplaats kunnen ongeveer achthonderd mensen tegelijk opgevangen kunnen worden. Wanneer de locatie precies ingezet zal worden, is op dit moment nog niet bekend.

Het kabinet is met onder andere de gemeenten Zaanstad, Haarlem en Den Haag en het ministerie van Defensie in gesprek over de opvang van Oekraïners. Er wordt vooral gekeken naar oplossingen voor de opvang van vluchtelingen op de lange termijn.

Meerdere initiatieven gestart voor vluchtelingenopvang

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 500.000 mensen Oekraïne ontvlucht. Nederlandse asielcentra zitten al maandenlang vol door de eerdere verhoogde toestroom van vluchtelingen uit onder andere Afghanistan. De verantwoordelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen ligt daardoor nu ook bij het Rijk en de gemeenten.

Er zijn in Nederland verschillende initiatieven gestart om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Kerken, moskeeën en organisaties van alle religies bereiden zich voor op de komst van vluchtelingen.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert mensen die een logeerplek hebben om zich aan te melden bij Takecarebnb. Deze organisatie, die samenwerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), regelt logeerplekken voor erkende asielzoekers bij gastgezinnen in Nederland.

Oekraïense vluchtelingen voorlopig niet teruggestuurd

Oekraïense vluchtelingen mogen in principe negentig dagen in Nederland verblijven en kunnen vrij reizen. Ze hoeven zich dus niet te melden. Het kabinet heeft al laten weten dat het de periode van negentig dagen waarschijnlijk wil verlengen, als het conflict tussen Rusland en Oekraïne zich langer voortsleept.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zei eerder al mensen niet terug te sturen als er nog oorlog is. Ook asielzoekers uit Oekraïne die eerder naar Nederland kwamen, worden voorlopig niet teruggestuurd. Donderdag is er in Brussel opnieuw overleg over de opvang van vluchtelingen in de EU-lidstaten.