Rusland mag dit jaar niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, maakt de European Broadcasting Union (EBU) vrijdag bekend. Meerdere landen, onder wie Nederland, hadden daarom gevraagd.

Het was nog niet bekend welke artiest Rusland zou afvaardigen naar Italië, waar het Songfestival dit jaar plaatsvindt.

Eerder liet de EBU nog weten dat Rusland vooralsnog mee kon doen in mei, maar die verklaring werd gegeven voordat de Russische inval in Oekraïne begon.

Volgens de EBU sluit de Russische inval niet aan bij de waarden van de organisatie. Een Russische deelname zou het evenement in diskrediet brengen, aldus de EBU. De beslissing om Rusland uit te sluiten is genomen met de deelnemende landen.

De Finse omroep Yle had eerder laten weten niet mee te doen aan het Songfestival als Rusland erbij aanwezig is. De omroep riep de EBU ook op het land te schorsen. Eerder deden omroepen uit Letland en Zweden al soortgelijke oproepen. Ook de omroep uit Oekraïne riep de EBU op Rusland niet langer toe te laten.

AVROTROS riep EBU op om Rusland te schorsen

AVROTROS-directeur Eric van Stade deed vrijdag ook een dringende oproep aan de EBU om Rusland te schorsen. "Persoonlijk en ook als directeur van AVROTROS wil ik niet langer zwijgen", aldus Van Stade. "Dit is de tijd dat Europa zich moet verenigen en laat zien waar we voor staan."

De NPO en de AVROTROS laten in een verklaring weten achter het besluit van de EBU te staan. "Juist het Eurovisiesongfestival is een festival van verbinding en verbroedering en daar hoort een land dat de soevereiniteit van een buurland op zo’n grove wijze schendt, niet bij", aldus de NPO.

De Nederlandse inzending S10 liet via haar management weten zich aan te sluiten bij de verklaring van de AVROTROS.

Vorig jaar eindigde Rusland op de negende plaats met Manizha en haar nummer Russian Woman. De Italiaanse groep Maneskin won met het nummer Zitti e buoni. In 2009 organiseerde Rusland voor het laatst het Eurovisie Songfestival. Nederland stuurde toen De Toppers.