Welkom in dit liveblog. Mijn naam is Afran Groenewoud en ik houd je hier op de hoogte van dag negentien van de oorlog in Oekraïne.

De belangrijkste ontwikkelingen
  • Ontvoerde burgemeester overgebracht van Oekraïne naar Luhansk
  • Russische troepen trekken zich volgens leger Oekraïne terug uit Mariupol
  • Oekraïne wil vandaag negen humanitaire corridors openen
  • Ook Japan treft sancties
Oekraïne wil vandaag negen humanitaire corridors openen
Oekraïne wil vandaag negen humanitaire corridors gebruiken om burgers te evacueren uit steden die door de Russen zijn belegerd. Via de speciale vluchtroutes zijn tot nu toe 150.000 burgers geëvacueerd uit steden waar gevochten wordt.

Een humanitaire corridor is een specifiek deel van een oorlogsgebied waar militaire actie niet is toegestaan. Via die route kunnen burgers het oorlogsgebied verlaten en hulporganisaties het gebied juist betreden, zonder dat er bijvoorbeeld op hen geschoten wordt. Het is nog niet bekend waar de corridors worden opgezet.

Maandag werden meer dan 4.000 mensen naar veiligere gebieden gebracht. De regering hoopte toen tien humanitaire corridors in gebruik te nemen, maar dat werden er uiteindelijk zeven. Oekraïne beschuldigde Russische troepen ervan op burgers te schieten - iets wat Rusland zelf ontkent - waardoor evacuaties niet overal door konden gaan.
dinsdag 15 maart om 09:18
Zelensky stelt samenwerken met Rusland strafbaar
Oekraïense media melden dat president Zelensky een wet heeft ondertekend die samenwerking met Rusland strafbaar stelt. Dit is nog niet bevestigd door buitenlandse media.
dinsdag 15 maart om 09:14
Inwoners Kiev moeten vanaf dinsdagavond 35 uur binnenblijven
Burgemeester Vitali Klitschko van Kiev heeft besloten dat de inwoners van de Oekraïense hoofdstad van dinsdagavond tot donderdagochtend binnen moeten blijven. In de stad waren vannacht meerdere explosies te horen.
dinsdag 15 maart om 08:33
De recentste overzichtskaart van de situatie in Oekraïne
dinsdag 15 maart om 08:00
Dodental na aanval op Oekraïense tv-toren opgelopen
Het dodental na een Russische aanval op een Oekraïense televisietoren is opgelopen naar negentien, meldt een regionale gouverneur. Hij meldde eerder dat de toren bij de noordwestelijke stad Rivne maandag werd geraakt door twee raketten. De informatie over de aanval in het noordwesten van Oekraïne is niet onafhankelijk geverifieerd.
dinsdag 15 maart om 07:47
Premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië bezoeken Kiev
De premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië reizen vandaag af naar Kiev reizen om president Volodomyr Zelensky te ontmoeten. "Het doel van het bezoek is om de ondubbelzinnige steun van de hele Europese Unie voor de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne te bevestigen", schrijft de Tsjechische premier Petr Fiala op Facebook. "Het doel van dit bezoek is ook om een ​​breed pakket aan steun voor Oekraïne en de Oekraïners te presenteren."
dinsdag 15 maart om 07:18
In Kiev zijn vannacht meerdere ontploffingen gehoord en er is opnieuw een flatgebouw in brand gevlogen na beschietingen. Het gaat om een wooncomplex in het westelijke Sviatoshynsky-district van de stad. (Foto: Reuters)
dinsdag 15 maart om 06:54
China zegt geen partij te zijn in oorlog 
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ziet zijn land niet als partij in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zei hij in een telefoongesprek met zijn Spaanse ambtsgenoot José Manuel Albares. Tegelijkertijd heeft China, dat sancties uit principe afwijst, het recht "zijn legitieme rechten en belangen" te verdedigen, aldus Wang.

Wang ging niet in op Amerikaanse berichten van de afgelopen dagen dat Rusland China om militaire steun zou hebben gevraagd. Die berichten werden eerder al door China en Rusland ontkend.
dinsdag 15 maart om 06:26

Oorlog in Oekraïne bereikt ruimtestation: 'Alsof we dertig jaar terug in de tijd gaan'
Het internationale ruimtestation (ISS) lijkt een wapen geworden in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Na dreigementen vanuit de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos staan niet alleen experimenten, maar ook het bijeenhouden van het ISS zelf op losse schroeven.

"Doodzonde", zegt de Nederlandse astronaut André Kuipers, die zelf 204 dagen aan boord van het station verbleef, tegen NU.nl. "Alsof we dertig jaar terug in de tijd gaan." Lees hier verder. 

dinsdag 15 maart om 06:12
20 miljoen Russen gehackt, hackers laten jou oorlogsfeiten sturen
111
20 miljoen Russen gehackt, hackers laten jou oorlogsfeiten sturen
dinsdag 15 maart om 06:11
Rusland zou 'mysterieuze' munitie gebruiken
Het Russische leger gebruikt een mysterieuze vorm van munitie in de korteafstandsraketten die het vanaf de grens richting Oekraïne afvuurt, meldt The New York Times. Het gaat om afleidingsmunitie die uit de zogeheten Iskander M-korteafstandsraketten komt en ervoor zorgt dat het Oekraïense raketafweersysteem de raketten niet goed opmerkt. Het was in de internationale gemeenschap niet bekend dat Rusland deze afleidingsapparaten bezat of gebruikte.

De afleidingsraketten zijn volgens een anonieme bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten die de krant sprak apparaten van ongeveer 30 centimeter lang, die eruitzien als een witte pijl met een oranje staart. Radiosignalen uit deze raketten verstoren de radar die de Iskander M-raketten kan signaleren. Met hun hoge temperatuur kunnen de raketten inkomende Oekraïense afweerraketten aantrekken.
dinsdag 15 maart om 05:55
Oekraïne en Rusland onderhandelen vandaag verder
Oekraïense en Russische delegaties praten vandaag online verder over beëindiging van de oorlog. Hun vierde gespreksronde begon gisteren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei maandagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat de onderhandelingen "best goed" verlopen, maar voegde daaraan toe dat hij het nog maar moet "aankijken". 

Zelensky had maandag op het laatste moment een toespraak voor de Raad van Europa afgezegd wegens dringender zaken. Hij liet niet weten of dat iets met het overleg te maken had, maar zorgde wel voor optimisme over de gesprekken tussen de al bijna drie weken strijdende partijen.
dinsdag 15 maart om 04:42
Zelensky roept Russische troepen ertoe op de strijd te staken
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Russische troepen ertoe opgeroepen de wapens neer te leggen en de strijd te staken.

In zijn laatste televisietoespraak zei Zelensky in het Russisch: "Namens het Oekraïense volk geven wij jullie een kans om in leven te blijven. Als jullie je overgeven aan onze strijdkrachten, zullen we jullie behandelen zoals mensen behandeld horen te worden: met waardigheid - zoals jullie niet behandeld zijn in jullie leger, en zoals jullie leger ons volk niet behandelt. De keus is aan jullie."

In een andere tv-toespraak zei presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych dat de oorlog met Rusland in mei voorbij kan zijn. Het Russische leger heeft dan mogelijk geen middelen meer om te blijven aanvallen. "Ik denk dat we begin mei een vredesovereenkomst hebben, misschien veel eerder", zei Arestovych maandagavond laat in een video die door Oekraïense media werd uitgezonden.
dinsdag 15 maart om 04:25
Vliegtuigen Russische oligarchen geregistreerd op Aruba
Zeker tien op Aruba geregistreerde vliegtuigen zijn eigendom van Roman Abramovich, Viktor Vekselberg of een andere Russische oligarch tegen wie internationale sancties zijn afgekondigd, bevestigt de Arubaanse transportminister Ursell Arends. Lees hier verder.
dinsdag 15 maart om 01:44
Japan treedt net als andere G7-landen op tegen Rusland en Poetin-getrouwen
In lijn met de maatregelen van de Groep van Zeven treft ook Tokio sancties tegen Rusland, zei Hirokazu Matsuno, secretaris-generaal van het Japanse kabinet dinsdag (lokale tijd).

Japan bevriest onder meer de tegoeden van zeventien Russen via "regulering" van betalingen en kapitaaltransacties, liet het ministerie van Financiën eerder op de dinsdag weten. De nieuwe sancties zijn gericht tegen onder anderen Russische parlementsleden en familieleden van bankier Yuri Kovalchuk, aldus het ministerie.
dinsdag 15 maart om 01:01
Russische troepen trekken zich volgens Oekraïne terug uit Mariupol
Het Oekraïense leger heeft voorkomen dat het Russische leger de controle heeft gekregen over de strategische haven van Mariupol, meldt de generale staf. De Russische troepen hebben zich teruggetrokken nadat ze verliezen hadden geleden, aldus de verklaring.

Het Russische leger heeft de havenstad anderhalve week belegerd. Meer dan 2.500 inwoners van de zo'n 430.000 inwoners tellende stad zijn volgens persbureau AP omgekomen door Russische beschietingen.

De bewoners van de stad zijn wanhopig op zoek naar stroom, water en voedsel. Door Russische beschietingen is het maandag niet gelukt om voedsel en medicijnen naar de stad te brengen, zei de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk op televisie.
maandag 14 maart om 23:56
Spanje legt voor het eerst beslag op jacht van Russische oligarch
Na Italië, Frankrijk en Duitsland heeft nu ook Spanje een miljoenenjacht van een Russische oligarch aan de ketting gelegd, zei de Spaanse premier Pedro Sánchez in een interview bij televisiezender LaSexta. Het 80 meter lange jacht ligt in Barcelona en heeft een waarde van zo'n 140 miljoen euro.

Sanchez zei niet van wie het jacht is en kondigde aan dat er meer inbeslagnames zullen volgen. De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan steenrijke Russen en aan mensen die nauwe banden onderhouden met de Russische president Vladimir Poetin. In Italië is ook al beslag gelegd op verschillende villa's die in handen waren van oligarchen.
maandag 14 maart om 23:11
Ontvoerde burgemeester van Oekraïne overgebracht naar Luhansk
De ontvoerde burgemeester Ivan Fedorov van de Zuid-Oekraïense stad Melitopol is door het Russische leger overgebracht naar de door Rusland erkende volksrepubliek Luhansk, melden diverse Oekraïense media.

De 33-jarige Fedorov werd vrijdagavond gekidnapt door Russische soldaten uit zijn kantoor in Melitopol, een stad met ruim 150.000 inwoners iets ten noorden van de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 innam.

De Oekraïense ambassadeur in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Russen eerder gevraagd om de burgemeester vrij te laten. In Luhansk is de burgemeester beschuldigd van terrorisme, meldt de Oekraïense nieuwswebsite Ukrinform.
maandag 14 maart om 22:34
ICJ doet woensdag uitspraak in zaak Oekraïne tegen Rusland
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), de rechtbank van de Verenigde Naties, doet woensdag om 16.00 uur uitspraak in de zaak die Oekraïne heeft aangespannen tegen Rusland. Oekraïne heeft bij het hof in Den Haag aangedragen dat Rusland op valse gronden zijn invasie heeft uitgevoerd.

Het Internationaal Strafhof (ICC), eveneens gevestigd in Den Haag, doet ook nog onderzoek. Dat richt zich op de beschuldiging van oorlogsmisdaden die zouden worden begaan door Russische troepen in Oekraïne.
maandag 14 maart om 22:33
Zelensky verlengt staat van beleg
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee de staat van beleg in het land wordt verlengd tot eind april. De noodtoestand in Oekraïne is van kracht sinds 24 februari, de dag waarop de Russische invasie begon. 

De noodtoestand kan alleen met een maand verlengd worden en duurt dus tot 24 april als het Oekraïense parlement ermee instemt. Dat laatste lijkt een formaliteit gezien de oorlogssituatie in het land.

Tijdens een staat van beleg worden bepaalde wetten en burgerrechten tijdelijk opgeschort, zodat de regering slagvaardiger kan handelen tijdens een crisissituatie.
maandag 14 maart om 22:31
Oekraïne: Maandag vierduizend mensen geëvacueerd
Via de speciale vluchtroutes zijn maandag meer dan vierduizend burgers geëvacueerd uit verschillende steden, meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk.

Bij zeven steden waren zogenoemde humanitaire corridors ingesteld. Op drie andere locaties mislukte dat, volgens Vereshchuk doordat de Russische troepen zich daar opnieuw niet aan de wapenstilstand hielden. In de buurt van Kiev zou gericht op vluchtelingen geschoten zijn.
maandag 14 maart om 22:31
Ruim 1.700 gastgezinnen klaar voor opvang Oekraïners
Hulporganisatie Takecarebnb heeft na een screening tot nu toe 1.720 gastgezinnen geschikt bevonden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Tot dusver valt ongeveer een kwart om uiteenlopende redenen af, vertelt een woordvoerder van de organisatie. Gastgezinnen moeten onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) inleveren en een reeks vragen over de aangeboden woonruimte beantwoorden.

Wanneer de oorlogsvluchtelingen daadwerkelijk terechtkunnen bij de mensen die zich hebben aangemeld, is nog steeds niet duidelijk.
maandag 14 maart om 22:29
Oekraïne meldt 150.000 evacuaties via speciale vluchtroutes
Ongeveer 150.000 mensen in Oekraïne hebben gebombardeerde gebieden kunnen verlaten via speciale vluchtroutes, melden de autoriteiten. Inmiddels zijn ruim een half miljoen burgers geëvacueerd en gered. 

Er zijn 26 zogenoemde humanitaire corridors opgezet, onder meer bij Kiev, Sumy en Charkov. Ook vanuit Mariupol konden burgers geëvacueerd worden, nadat eerdere pogingen daartoe waren mislukt door aanhoudende Russische beschietingen.
maandag 14 maart om 22:28
Een beveiligingscamera registreerde maandag de inslag van een Russische raket in hartje Kiev. Ten minste één persoon kwam om het leven. Zes mensen raakten gewond.
Omstander in Kiev ziet raket voor zijn neus inslaan
82
Omstander in Kiev ziet raket voor zijn neus inslaan
maandag 14 maart om 22:27
Prinses Máxima Centrum ontvangt 25 kankerpatiëntjes uit Oekraïne
In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht zijn maandag 25 Oekraïense kinderen met kanker aangekomen, samen met hun ouders of verzorgers. Ze zijn met een speciale vlucht opgehaald in Polen. Voor de gezinnen is onderdak gevonden bij gastgezinnen en in enkele vakantiehuisjes.

De 25 patiëntjes krijgen eerst een onderzoek. De behandeling wordt daarna zo snel mogelijk hervat, want die is de afgelopen twee weken gestopt of vertraagd. De behandeling van deze kinderen is zo georganiseerd dat de zorg voor de Nederlandse kinderen met kanker ongestoord doorgang kan vinden.