Nederland gaat militaire goederen, waaronder scherpschuttersgeweren, munitie, radars en scherfvesten, naar Oekraïne sturen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het gaat om in totaal 3.000 gevechtshelmen en 2.000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten, verschillende defensieve wapens, zoals metaaldetectoren en wapenlocatieradars, en 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie.

Met het besluit van de ministerraad wordt volgens het kabinet gehoor gegeven aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun aan dat land te bieden vanwege de dreigende situatie aan de grens met Rusland. Eerder zegde premier Mark Rutte tijdens een staatsbezoek alleen toe dat er hulp wordt geboden in het geval van cyberaanvallen op Oekraïne.

Het kabinet laat weten geen militairen naar Oekraïne te sturen, omdat het land geen NAVO-lid is. Voor het gebruik van sommige wapens die Nederland levert is echter wel opleiding nodig. Die zal buiten Oekraïne aan Oekraïense militairen worden geleverd, aldus het kabinet.

Op 20 januari liet het kabinet al weten "welwillend" te staan tegenover de levering van militaire goederen aan Oekraïne. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer zei voor te zijn.

Hoekstra: 'Nederland levert defensieve wapens aan Oekraïne'
73
Hoekstra: 'Nederland levert defensieve wapens aan Oekraïne'

'Dialoog en diplomatie' blijven prioriteit

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten dat het kabinet nog steeds probeert om de situatie in Oekraïne via "dialoog en diplomatie" te laten de-escaleren. "Tegelijk moet Oekraïne zich kunnen verdedigen tegen een mogelijke Russische gewapende aanval op eigen grondgebied. Daarom heeft het kabinet besloten deze militaire goederen te willen leveren aan Oekraïne."

Momenteel is de situatie tussen Oekraïne en Rusland erg gespannen als gevolg van de grote troepenopbouw door de Russen. Op dit moment staan er zeker 130.000 troepen aan de grens met Oekraïne. De Amerikaanse regering verwacht op korte termijn een Russische inval in Oekraïne, de Russen spreken dit tegen.