Met zijn historische dertiende olympische medaille op zak vindt Ole Einar Björndalen het genoeg. Nog drie wereldbekerwedstrijden en dan zet de 40-jarige biatleet een punt achter zijn lange en imposante carrière.

De Noor had voor aanvang van het seizoen al gezegd dat dit waarschijnlijk zijn laatste jaar zou worden en hij bevestigde dat zondag tegenover de Duitse tv-zender ARD. ''Nog drie wedstrijden, dan is het seizoen voorbij en stop ik'', zei Björndalen.

De biatlonlegende werd in Sotsji de meest gelauwerde olympiër op de Winterspelen ooit. Met het goud op de teamestafette loste hij woensdag landgenoot Björn Daehlie af als recordhouder.

Daehlie heeft twaalf olympische medailles op zak (acht keer goud, vier keer zilver), Björndalen staat na vijf Winterspelen op dertien plakken: acht gouden, vier zilveren en één bronzen.

De 40-jarige Noor werd in Sotsji tevens gekozen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. ''Wat ik verder in de toekomst ga doen, weet ik nog niet. Het zal heel moeilijk worden om een nieuwe weg te vinden'', aldus Björndalen.