Premier Mark Rutte (VVD) was ervan op de hoogte dat de Russische president Vladimir Poetin het Holland Heineken House in Sotsji zou bezoeken, waar hij een biertje heeft gedronken met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Ja, ik wist dat ze elkaar zouden ontmoeten. Ik was daar een groot voorstander van", zei Rutte. Dat het drietal een biertje heeft gedronken, noemde hij 'prima'. "Het logo was goed zichtbaar", grapte de premier over de foto's van de bijeenkomst.

Het bezoek past volgens Rutte in de relatie tussen Nederland en Rusland. Daarbij worden kritische noten gekraakt over de homorechten. Maar het hoort ook bij de relatie dat Poetin 'natuurlijk' wordt ontvangen als hij wil langskomen in het Holland Heineken House.

De premier wees er ook op dat Willem-Alexander en Máxima de Russische president in november ook al hadden ontmoet in Moskou

Zeurpieten

Rutte haalde verder hard uit naar critici die vinden dat Willem-Alexander zich te veel liet gaan bij het aanmoedigen van de Nederlandse olympische schaatsers. "Ik vind dat nou echt zeurpieten die daar kritiek op hebben", zei hij.

"Hij had zeker met somber gezicht in driedelig grijs pak met horlogeketting op de tribune moeten zitten? Ik snap daar helemaal niets van."

"Wees nou blij dat we een koning en een koningin hebben die echt van sport houden", vervolgde de premier. De betrokkenheid van de koning wordt zeer gewaardeerd door de sporters die jaren naar de Spelen hebben toegewerkt, stelde Rutte.