De stijgende temperatuur bezorgt de organisatie van de Winterspelen in Sotsji steeds meer zorgen. De sneeuw in het skigebied van Krasnaja Poljana smelt langzaam weg.

"Het is gewoon papperig'', aldus de Amerikaan Bill Demong, deelnemer aan de Noordse combinatie (langlaufen en schansspringen). ''De sneeuw heeft geen structuur. Het is bijna onmogelijk om er makkelijk op te glijden.''

De alpineskiesters mochten dinsdag niet de Rosa Choetor af om te oefenen voor de afdaling. De organisatie vreesde dat de piste te veel beschadigd zou raken voor de race, die voor woensdag staat gepland.

De freestyle skiesters, die dinsdag op de slopestyle actief waren, gingen massaal onderuit op de papsneeuw. De verwachting is dat de temperatuur in de bergen achter Sotsji in de loop van de week stijgt naar tien graden Celsius.

Skiër Bode Miller trainde dinsdag voor de super combinatie (afdaling en slalom). De ervaren Amerikaan, bezig aan zijn vijfde Spelen, ging nog als snelste naar beneden, maar koesterde weinig hoop voor de olympische wedstrijd op vrijdag.

''De omstandigheden veranderen snel. Het wordt een totaal andere wedstrijd. Als de piste hard en ijzig is, kunnen de afdalers het verschil maken, maar nu de sneeuw zo papperig is, zijn de slalomspecialisten zwaar in het voordeel'', aldus Miller

Depot

Sotsji hield al wel rekening met een tekort aan sneeuw tijdens de Spelen en legde vorige winter een gigantische depot met sneeuw aan hoog in de bergen. Er is al sneeuw gebruikt uit de reserves, onder meer om de slopestylepiste te verbeteren.

''Het weer heeft altijd invloed op de Winterspelen. Bij vorige Spelen zijn er ook vertragingen geweest vanwege het weer en moesten pistes of parcoursen worden aangepast. Hier in Sotsji is dat ook gebeurd'', relativeerde een woordvoerster van Sotsji 2014.