Stefan Groothuis wilde de 500 meter gebruiken als een opwarmer richting de 1000 en de 1500 meter, de afstanden waarop hij medaillekandidaat is. Dat was maar goed ook want de sprinter verknalde maandag zowel zijn eerste als zijn tweede start.

"Het waren allebei kutstarts", kijkt Groothuis terug. "De tweede helemaal."

Bij zijn eerste 500 meter gleed zijn schaats weg. Bij de tweede prikte de punt van zijn schaats in het ijs en viel Groothuis voorover.

"Misschien wilde ik te graag. Na die eerste start baalde ik enorm. Daarom was ik bij de tweede misschien wel helemaal te gretig. Mijn punt ging het ijs in en dan lig je voor dat je het weet. Niets meer aan te doen."

De sprinter van Team BrandLoyalty benadrukte dat hij op deze manier niet aan zijn olympisch toernooi had willen beginnen. "Maar ik kan deze starts inderdaad beter bij de 500 meter hebben dan straks op de 1000 of de 1500."

"Het schaatsen gaat hier gelukkig verder helemaal goed. Dit soort geintjes moet ik straks op de kilometer en de mijl gewoon niet uithalen."

Groothuis zag daardoor ook wel het positieve van de twee mislukte starts in. "Dit was een wake-up call, blijkbaar had ik die nodig. We zijn weer wakker."