Jorien ter Mors reageerde nuchter op de diskwalificatie van de Nederlandse shorttrackploeg, al vond ze het niet fair. ''Dit is topsport. You win some, you lose some", zei ze na de mislukte olympische aflossing.

Toch trok Ter Mors de jurybeslissing wel in twijfel. "Het blijft een jurysport, maar volgens mij was dit onterecht. Het is zonde om op deze manier niet alleen een plek in de A-finale maar ook in de B-finale te verliezen."

Volgens de scheidsrechters gingen de Nederlandsen in de fout bij de wissel waarbij ze in botsing kwamen met de Italianen en onderuit gingen.

Protest indienen heeft geen zin, stelde Ter Mors. "Als de beslissing is genomen dan is het zo."

Voor Ter Mors zelf zijn er nog genoeg kansen op succes, maar voor de gevallen Sanne van Kerkhof was de relay de enige race op het programma.

"Ik zal er niet wakker van liggen. Ik heb nog veel ritten te gaan. Dat is voor de anderen iets anders. We laten elkaar daarom nu maar even gaan zodat ieder dat apart kan verwerken."

Verwerken

De gevallen Van Kerkhof voelde zich net zo bestolen als Ter Mors. "Ik werd echt van achteren aangereden. Wij zitten ervoor en ze kunnen niet door mij heen. Zij kennelijk wel. Dit is echt moeilijk te bevatten. Het is eigenlijk een kutsport met die jury."

Haar zusje Yara heeft nog individuele afstanden op het programma, maar voor Sanne rest toekijken op de Spelen. Naar alle waarschijnlijkheid houdt ze er na dit toernooi mee op vanwege een slepende rugblessure die haar weerhoudt van het individuele toernooi. "Ik moet eerst dit even verwerken en dan kijk ik of ik het WK nog wil rijden."

Yara van Kerkhof leefde mee met haar zus, die haar tranen niet kon bedwingen na de uitschakeling. "Voor haar is dit in principe de laatste wedstrijd. Dan is het wel heel zuur. Hier trainen we zo lang voor en dan kunnen we het niet laten zien. We hebben lang niet alles eruit gehaald. Het voelt van ons weggenomen."

Waardeloos

Bondscoach Jeroen Otter realiseerde zich dat de beslissing van de jury geaccepteerd moest worden. "Het kan alle kanten op. Ze hadden de Italianen ook kunnen diskwalificeren in mijn opinie. Het is waardeloos dat ons dat gebeurt, maar c'est la vie."

Otter had de indruk dat Nederland eigenlijk sneller was dan de Italiaanse vrouwen. "Ze reden hartstikke goed, we hadden zelfs iets meer snelheid in het team. Maar dit is onze sport. We zijn afhankelijk van de jury. Die hebben beelden die wij niet zien."

"Misschien hadden Yara en Sanne iets krapper moeten wisselen. Het is wel zuur dat we onderuit gaan. Het gaat om de finale, de rest is bijzaak." Zijn pupillen waren duidelijk een stuk verdrietiger dan Otter.  "Dat is altijd zo en het is maar goed ook."