De start van de Olympische Winterspelen verliep voor Sjinkie Knegt niet zoals hij gehoopt had. De shorttracker plaatste zich maandag niet voor de finale van de 1500 meter.

Met name in de series voelde Knegt zich niet vrij. "Ik was bang om dingen verkeerd te doen. Ik had het idee dat alles wat ik zou doen door de scheidsrechter onder het vergrootglas zou worden gelegd", aldus Knegt.

Dat gevoel kwam voort uit zijn diskwalificatie bij het Europees kampioenschap toen hij zijn middelvingers opstak na de laatste race. "Ik weet niet of het echt zo is, maar ik dacht dat ik bij elke fout die ik zou maken met de grond gelijk zou worden gemaakt."

Dankzij diskwalificatie van de Japanner Yuzo Takamido wist Knegt wel de halve finales te bereiken. Daarvoor bracht hij driekwartier alleen in de kleedkamer door. "Ik was ervan geschrokken. Ik heb mezelf verteld wat ik verkeerd had gedaan en heb beloofd dat niet weer te doen. In de halve finale was ik het gevoel van de voorronde wel weer kwijt."

Super

In die halve eindstrijd voelde Knegt zich sterk, maar hij stemde zijn race iets te veel af op de Rus Semen Elistratov. Hij hield daardoor geen rekening met Jack Whelbourne die hem met een agressieve inhaalactie voorbijstak. "Die Brit verraste me. Daarna hield hij de deur goed dicht. Dat hoort erbij. Ik doe het zelf ook wel eens."

In de B-finale reed Knegt vervolgens op kop de laatste bocht in, maar werd onderuit geschaatst door Se Yeoung Park uit Zuid-Korea. "Ik ging hem winnen, maar het mocht niet zo zijn. Maar ja, achtste of twaalfde maakt eigenlijk niet uit."

Afgezien van de eerste ronde hield Knegt toch nog een goed gevoel over aan de eerste shorttrackdag in Sotsji. "Ik voel me superfit. En het gevoel is er wel, maar het moet er even uitkomen."

Naast de relay heeft Knegt ook nog de 500 en 1000 meter voor de boeg, al schatte hij zelf zijn kans op de 1500 meter het hoogste in. "Maar Jeroen Otter zegt: 'het maakt niet uit. Jij bent goed op elke afstand'. Dat klopt misschien wel. Ik kan een goede 1000 meter rijden en met een goede loting kan ik ook op de 500 meter mooie dingen doen."