Jan Blokhuijsen heeft besloten om niet tijdens de Winterspelen terug te reizen naar Nederland.

"Ik heb het gisteren met de staf besproken. We hebben de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en ik heb besloten om te blijven", vertelt Blokhuijsen, die zaterdag achter Sven Kramer zilver veroverde op de 5000 meter.

De tickets voor de reis naar Nederland en een week later weer naar Sotsji waren al geboekt, maar de schaatser en zijn ploeg Corendon hadden er in hun plannen geen rekening mee gehouden dat de medailleceremonie pas de avond na de vijf kilometer zou zijn.

Door Blokhuijsens zilveren race kon hij op zondagochtend niet weg omdat hij in de avond zijn medaille pas omgehangen kreeg. Vervolgens bleek er op maandag geen geschikte vlucht naar Nederland te zijn.

"De eerste geschikte vlucht was pas op dinsdag. Dan zou ik maar vijf dagen in Nederland zijn. En daarbij nog twee reisdagen en die hebben een behoorlijke impact op je lichaam."

Afleiding

Daarom besloot hij niet aan zijn oorspronkelijke plan vast te houden. "Dan was het alleen maar weggaan om het weggaan in plaats van dat ik er beter van zou worden. Het doel was namelijk om uit te rusten."

"Nu zal ik de komende dagen wat afleiding zoeken en daarna de focus weer opzoeken richting de team pursuit. Ik zal ook de dames van mijn ploeg, Lotte van Beek en Marrit Leenstra, en Benjamin Macé bijstaan de komende dagen."

Lees ook: Blokhuijsen: 'Zilver was het maximaal haalbare vandaag'