Elke ochtend blikt NUsport met een kenner vooruit op de wedstrijddag in Sotsji. Vandaag oud-schaatser Bart Veldkamp, die hoopt dat zijn Belgische pupil Bart Swings zaterdag een medaille pakt op de 5000 meter.

"Het gaat erg goed met Swings. We richten ons heel erg op de 1500 meter, al is de vijf kilometer ook heel belangrijk nu het de Spelen zijn. Maar als de Nederlanders doen wat ze kunnen, is het podium niet echt in zicht voor ons."

"Gelukkig zijn de Spelen redelijk onvoorspelbaar. Er is altijd wel iemand die iets laat liggen. Als Sven Kramer, Jorrit Bergsma of Jan Blokhuijsen minder is en Bart heeft een superdag, kan het zomaar toch een medaille worden."

"De Nederlanders zijn wel sterker, misschien dat Seung-Hoon Lee of de Russen er nog wat aan kunnen doen. Kramer heeft duidelijk de beste papieren. Als hij zijn normale niveau haalt, wint hij. Hij moet het eerst nog wel even doen. Op de tien kilometer ligt de wedstrijd straks een stuk meer open.''

"Blokhuijsen heeft een stijgende vorm. Hij is een outsider voor goud op de vijf en favoriet voor het podium. Hoe die mannen er mentaal voor staan, bepaalt hoe het podium eruit gaat zien."

"Het is trouwens erg goed geregeld allemaal hier in Sotsji. Alles is zo comfortabel, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Salt Lake City, daar was het een onderneming van vier of vijf uur om een uurtje te kunnen trainen. Hier pak je de fiets en ben je in drie minuten op de baan."

De 5000 meter begint om 12.30 uur Nederlandse tijd. Kramer komt in de tiende rit in actie, Bergsma in de elfde en Swings en Blokhuijsen nemen het tegen elkaar op in de twaalfde en voorlaatste rit.

Lees ook: Wüst: 'Ga Sven aanmoedigen'

Lees ook: Bergsma blij met rit na Kramer op 5000 meter