Om 17.00 uur begint de openingsceremonie van de 22e editie van de Winterspelen. Sporters uit 87 landen presenteren zich in het Fisht Olympic Stadium, een record. Vijf vragen over het evenement.

Hoe lang duurt de ceremonie?

Het evenement begint om 17.00 uur Nederlandse tijd in het Fisht Olympic Stadium en duurt ongeveer tweeënhalf uur. De creatief directeur van de ceremonie, Konstantin Ernst, wil voorkomen dat kijkers afhaken: "Als het vijf uur zou duren, wordt het een heel pijnlijke ervaring."

Wat kunnen de kijkers verwachten?

De vlaggenparade van atleten wordt door de maker "één van de langste en saaiste onderdelen van de ceremonie" genoemd. Er is dan ook een nieuwe manier bedacht om de verschillende landen aan de wereld te presenteren. Op een scherm is een draaiende wereldbol te zien die volgens het Russische alfabet alle landen afwerkt.

Middels een projector lijkt het of de atleten van dat land uit hun deel van de aarde stappen. Daarnaast zullen diverse onderdelen van de Russische geschiedenis voorbij komen, veelal begeleid door klassieke muziek.

Wie zijn de bekendste vlaggendragers?

De Nederlandse vlag zal door shorttrackster en langebaanschaatsster Jorien ter Mors het stadion binnen worden gedragen. Bij de andere landen zijn de skiërs in de meerderheid, liefst 33 van de 87 vlaggendragers doen mee aan de alpine-evenementen. Maria Höfl-Riesch voor Duitsland, Aksel Lund Svindal voor Noorwegen en Ivica Kostelic voor Kroatië zijn de bekendste namen.

De Zwitserse schansspringer Simon Ammann en de Zuid-Koreaanse schaatser Kyou Hyuk Lee zijn ook in Nederland bekende sporters. Armin Zöggeler, succesvol rodelaar uit Italië, begint aan zijn zesde Olympische Spelen en draagt voor het eerst de vlag.

Hoeveel wereldleiders zijn aanwezig bij de ceremonie?

Er zijn iets meer dan veertig staatshoofden en delegaties bij de plechtigheid aanwezig. Voor Nederland zijn premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het stadion.

Diverse vooraanstaande politici zoals de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn niet van de partij. Zij hebben veel kritiek op de mensenrechten in Rusland en specifiek op de antihomowet.

President Vladimir Poetin, die veel kritiek krijgt op zijn beleid en op de astronomische kosten van het evenement, zal de Spelen voor geopend verklaren.

Wie treden er op bij de ceremonie?

De meest besproken act van de opening is T.A.T.U. De vrouwen Lena Katina en Julia Volkova vormen één van de weinige Russische bands die ook in het buitenland bekend zijn. In de clip van hun bekendste nummer All the things she said zoenen de zangeressen met elkaar, iets dat gezien de antihomowet niet wordt gewaardeerd in Rusland.

Volgens Poetin is het geen probleem en ceremoniemeester Ernst benadrukt dat de hit Not gonna get us model staat voor sporters die hun concurrenten voor willen blijven. Het olympische anthem wordt in het Russisch vertolkt door operadiva Anna Netrebko.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.