Hoewel beide Nederlandse troeven op de 5000 meter zaterdag relatief vroeg op het ijs zullen verschijnen was Jorrit Bergsma blij met het feit dat hij na Sven Kramer van start mag gaan. "Ik denk dat dit voor mij niet ongunstig is."

"Ik ben wel blij met de loting", refereert de BAM-schaatser aan het feit dat hij op het schema van Kramer kan rijden.

"Hoewel het op de vijf kilometer minder uitmaakt dan op de tien kilometer. Maar je weet wat je moet rijden, hoewel je dat dan nog wel moet kunnen doen ook."

Bergsma stelt dat het goed is dat zowel Kramer (tegen Jonathan Kuck) als hijzelf (tegen Sverre Lunde Pedersen) zelf de rit zal moeten maken. "Ik rijd sowieso het liefst mijn eigen ritme, dus dit komt mij wel goed uit. Maar dat geldt natuurlijk ook voor Sven en hij is wel de grote favoriet."

De Fries benadrukt echter dat de loting niet allesbepalend is. "Of ik nou voor Sven de baan op moet of na hem. Voor mijn gevoel heb ik het in me om hem op zowel de vijf als de tien kilometer te verslaan."

Gevaarlijke jongens

Kramer en Bergsma steken al twee seizoenen met kop en schouders uit boven de rest van het deelnemersveld op de vijf kilometer. Toch houdt de Fries ook rekening met de schaatsers die na hem van start gaan, en dan in het bijzonder Jan Blokhuijsen en Seung-Hoon Lee.

"Dat zijn ook gevaarlijke jongens", analyseert Bergsma de schaatsers in de ritten die na hem komen. Vooral de Zuid-Koreaan Lee, die in Vancouver goud won op de tien kilometer, is volgens hem een kandidaat voor een medaille.

"Hij is de laatste die het Nederlandse feestje zou kunnen verstoren. Maar het is lastig te zeggen wat we van hem kunnen verwachten. Hij rijdt het best tegen sterke tegenstanders, maar zal het zaterdag in zijn rit tegen Patrick Beckert zelf moeten doen. Ik moet nog zien of hij goed genoeg is om zelf de rit te maken."

Lees ook: Kramer komt al vóór Bergsma en Blokhuijsen in actie

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.