Terwijl bijna zijn volledige olympische equipe geïnstalleerd is in Sotsji, krijgt chef de mission Maurits Hendriks er een veiligheidsvraagstuk bij.

Bobsleester Esmé Kamphuis en haar remsters Judith Vis en Melissa Boekelman verblijven namelijk een periode buiten het zwaarbeveiligde olympische dorp. "Er is inderdaad helaas geen ruimte om het dames bobsleeteam in het olympisch dorp in het zeecluster onder te brengen", legt Hendriks uit aan NUsport.

De bobsleesters verblijven normaliter in het olympisch dorp in de bergen, maar trainen en slapen zolang de bobbaan dicht is (tot drie dagen voor het begin van de wedstrijden) aan de kust omdat ze daar betere trainingsfaciliteiten tot hun beschikking hebben.

"We hebben in het olympisch dorp van het zeecluster precies het aantal bedden gekregen voor de hoeveelheid atleten die daar geaccrediteerd zijn. Maar we hebben een accommodatie voor de bobsleeërs gevonden, bij een atletiekbaan. Daar kunnen ze trainen en verblijven. Die plek hadden we al langer op het oog."

Het probleem is echter dat die locatie zich buiten de officiële olympische zones bevindt. Hendriks gaf daarom ook toe dat hij qua veiligheid er niet helemaal op gerust is.

"Of ik me zorgen maak over de veiligheid buiten het dorp? Het is vandaag de dag helaas een feit dat dergelijke veiligheidsvraagstukken er bij horen. Ik weet dat ze er hier alles aan doen om de boel zo goed mogelijk te beveiligen, maar wij zullen zelf ook waakzaam moeten zijn."

"We hebben dan ook bij de organisatie gemeld waar zij zitten. Die willen sowieso te allen tijde weten wie waar zit, waar de atleten zich bevinden, zodat er rekening mee kan worden gehouden."

Weinig informatie

De chef de mission kon niet zeggen hoe de Russen van plan zijn de Nederlandse atleten buiten het dorp te beveiligen. "De details ken ik niet. Dit is een onderwerp waarover de organisatie weinig informatie prijs geeft."

Nu vrijwel zijn hele ploeg geïnstalleerd is (alleen snowboarders Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker, schaatsster Carien Kleibeuker en de mannelijke bobsleeërs zijn nog niet in Sotsji gearriveerd), constateert Hendriks wel dat binnen de 'olympische bubbel' de faciliteiten tiptop in orde zijn.

"Ik krijg alleen maar positieve feedback terug van de atleten. Eenmaal binnen de beveiligde zone kunnen zij zonder langs controlepunten te hoeven van en naar de stadions. Dat is in het verleden wel anders geweest en dat is wat telt. Dit kunnen met recht de meest compacte Spelen ooit genoemd worden."

Lees ook: Bobsleesters blijven in Sotsji