Cheryl Maas kwam met hoge verwachtingen naar de Winterspelen van Sotsji. Tijdens de kwalificaties voor het debuterende onderdeel slopestyle wist ze het donderdag echter niet waar te maken. Daardoor is ze aangewezen op de halve finales van zondag om alsnog de finale te bereiken.

"Natuurlijk baal ik van mezelf", was haar eerste reactie na afloop van haar tweede run. Maas ging in haar eerste poging bij de transitie tussen de rails en de kickers onderuit. Bij de tweede afdaling schoof ze weg na een sprong.

"Ik heb niet eens de helft kunnen laten zien van wat ik kan. Dat is wel reden om te balen."

Maas had voor de Spelen een speciale run in gedachten, maar moest daar bij aankomst in Rusland vanaf stappen. Bij de eerste training bleken de sprongen dermate groot te zijn dat ze haar run nog niet goed ten uitvoer kon brengen.

"Het komt nu wel in de buurt. Bij de laatste training miste ik alleen het laatste puntje. Ik hoopte dat hier in de wedstrijd te kunnen laten zien, dat is helaas niet gelukt."

Sneller

De snowboardster was sowieso niet te spreken over de trainingsmogelijkheden op de olympische baan. "We trainden de hele tijd in de ochtend, maar onze wedstrijd was in de middag. We hadden ook al aangegeven dat dat niet handig was omdat je dan twee verschillende soorten sneeuw had."

De piste waarop ze donderdag, een dag voor de officiële opening, voor het eerst afdaalde was naar eigen zeggen dan ook heel anders dan de condities waaronder ze getraind had.

"De baan was veel sneller. Dat merkte ik bovenin bij de eerste run meteen. Ik moest veel meer bochten draaien om met de goede snelheid bij de sprongen te komen. Dat was heel moeilijk in te schatten. Ik moest gokken hoe hard ik naar beneden moest komen. Gelukkig ging het in de tweede afdaling al wat beter."

Alles of niets

Maas heeft het geluk dat de organisatie daags voor de wedstrijd de opzet had aangepast en dat alle rijders sowieso doorgaan naar de halve finale die op zondag vlak voor de finale wordt verreden.

"Ha, ze mochten me nog niet naar huis sturen nee", zei ze daar zelf over met een kleine glimlach. "De opening is namelijk nog niet geweest en dan kan dat niet. Daarom reed ik vandaag alles of niets om te zien of ik bij die beste vier kon komen en zodoende rechtstreeks naar de finale kon. Helaas is dat niet gelukt."

Lees ook: Maas niet rechtstreeks naar olympische finale slopestyle