Het Holland Heineken House rekent tijdens de totale Olympische Spelen in Sotsji op zo'n tienduizend bezoekers. De plek waar tijdens het evenement traditioneel de Nederlandse medaillewinnaars worden gehuldigd, wordt donderdag geopend.

"We verwachten vijfhonderd bezoekers per dag. Het is een lastige bestemming om naartoe te reizen, maar daardoor kunnen we wel heel goed inschatten hoeveel mensen er komen", aldus algemeen manager Niels Grevenstuk.

Bij de vorige Winterspelen in Vancouver trok het huis in totaal 70.000 bezoekers. In het makkelijk te bereizen Londen waren er meer dan 100.000 mensen die het onderkomen wisten te vinden.

De organisator is verbaasd over wat de Russen hebben neergezet in Adler, waar de meeste evenementen worden gehouden. "Het is knap wat ze hebben neergezet. Er is hier een hele stad verrezen. Voor sporters en bezoekers is het te gek."

Grevenstuk moet toegeven dat het even heeft geduurd voor de locatie, de tuin van het chique Azimut Hotel, rond was. "Het gaat hier allemaal wat stroperiger. Om vergunningen te krijgen, moet je er zeker een halfjaar bij rekenen."

In totaal behelst het huis 3500 vierkante meter. Ook de kantoren van NOC*NSF zijn erin gehuisvest. Er zijn gedurende de Spelen ruim 150 mensen aan het werk.

De huldigingen van de sporters gaan op een andere manier dan voorheen. Voorheen kregen sporters een grote medaille die ook door het publiek ging, nu is er een verhoogde 'legendary lane' geïntroduceerd die door de toeschouwers loopt.

Tegeltje

"We wilden wat anders en dit is denk ik een waardige manier om de sporters te huldigen", aldus Grevenstuk. Elke sporters mag een tegeltje leggen op het pad en krijgt daarvan een replica mee naar huis.

Een dag voor de opening is het huis nog volop in aanbouw, maar Grevenstuk benadrukt dat het op tijd af is. "We liggen op schema. Het is altijd zo dat we last minute nog moeten opbouwen."

Heineken en NOC*NSF zijn ook al bezig met de locatie van het huis in Rio de Janeiro bij de Zomerspelen van 2016. "We hebben al een longlist van vijftien locaties en dat moeten er straks vijf worden."

In Brazilië worden tussen de 2500 en 4000 bezoekers per dag verwacht.