Voorzitter Tanja Ineke van het COC is maandagavond met ''een dubbel gevoel'' en ''teleurgesteld'' uit een gesprek met premier Mark Rutte en minister Jet Bussemaker (Emancipatie) gekomen. 

Dat zei ze na afloop van een ontmoeting die zo'n drie kwartier langer duurde dan beoogd. Ze was gekomen met 38.000 handtekeningen voor een kleinere delegatie naar de Olympische Spelen in Rusland, maar die blijft zoals die is.

Wel leverde het bezoek haar de toezegging van Mark Rutte op dat die tegenover de Russische president Vladimir Poetin 'klip en klaar' zal stellen dat de antihomowetgeving daar van tafel moet.

Ook zal het kabinet kijken wat er na de Spelen kan worden gedaan om de LGBT 's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) in Rusland te kunnen steunen.

Reactie RVD

De RVD bevestigde de geluiden, die overeenstemmen met de standpunten die eerder zijn ingenomen.

Met de blijvende aandacht die het kabinet aan de homo's in Rusland wil geven, is het COC blij, omdat de vrees bestaat dat de aandacht voor hun problemen verdwijnt met de camera's voor het sportevenement.

Volgens de RVD was het een ''goed gesprek, al zijn we het niet overal over eens''. De blijvende steun kan in samenwerking met het COC of breder worden gegeven.

Het COC organiseert vrijdag een eigen manifestatie tijdens de opening van de Spelen.

Bekijk beelden: