Jorien ter Mors werkte maandag in Sotsji haar eerste twee trainingen af. Beide oefensessies vonden plaats op de 111 meter lange shorttrackbaan.

Het ijs van de Adler Arena, waar het langebaanschaatsen op het programma staat, laat ze de eerste dagen nog links liggen.

"We zijn vandaag gewoon lekker aan het schaatsen", legde Ter Mors, die in Sotsji zowel bij het shorttrack als bij het langebaanschaatsen actief is, na haar tweede trainingssessie uit in de trainingshal.

Eerder op de dag stond ze ook al in de Iceberg op de baan. Daar worden de wedstrijden gehouden.

"Het ijs en de omstandigheden in de trainingshal zijn helaas niet hetzelfde als in de Iceberg. Helaas kunnen we daar niet elke dag trainen. De keren dat we op de wedstrijdbaan kunnen trainen, moeten we zorgen dat we ons materiaal zo goed mogelijk afstemmen."

Het Nederlandse team heeft het ijs in de trainingshal wel bijna volledig voor zichzelf. "Dat is het voordeel van een groot team zijn", stelde Ter Mors, daarbij refererend aan het feit dat de Nederlandse shorttrackers met de maximale ploegomvang in Sotsji zijn. "Dan krijg je de hal voor jezelf."

Testwedstrijd

Een training op de langebaan, waar ze in actie komt op de 1500 meter en de ploegenachtervolging, zit er voorlopig niet in voor Ter Mors. Hoewel ze zelf nog de twijfel uitsprak of ze dinsdag een training op de langebaan doet, liet bondscoach Jeroen Otter even later weten dat zijn pupil enkel de testwedstrijd op 5 februari rijdt. 

"Na het olympisch kwalificatietoernooi heeft Jorien ook maar twee keer op het ijs van de langebaan gestaan", nuanceerde Otter de noodzaak om ook daar gewend te raken aan de omstandigheden.

"En toch reed ze onlangs in Thialf een pr van 1.15,59 op de duizend meter. Dat geeft wel aan dat wij ons werk gewoon moeten blijven doen op de shorttrackbaan, dan komt het daar straks ook wel goed."

Verkennen

Toch maakte Ter Mors van de vrije uurtjes op haar eerste dag in het olympisch park gebruik om de Adler Arena te verkennen. "Ik wilde alleen maar even snel een rondje lopen, gewoon om te kijken hoe het eruit ziet, maar ik raakte zelfs bijna verdwaald, zo groot was het."

De Twentse weerlegde het belang van 'gevoel te krijgen met het ijs' en dat trainen op de langebaan daarom belangrijk zou zijn. "Ik heb ook niet zoveel ervaring met al die verschillende soorten ijs op de langebaan."

"Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een langebaanwedstrijd in Calgary of Salt Lake City gereden. Ik zie wel wat voor ijs er straks in die Adler Arena ligt, en daar doe ik het dan gewoon mee."

Lees ook: Bergsma: 'Echt Russisch ijs'

Lees ook: Kramer: 'Russen zullen geen snel ijs willen'

Lees ook: Groothuis: 'Grote kans dat ik alleen tevreden ben met goud'

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.