Sven Kramer en Ireen Wüst stapten maandag met een tevreden gevoel van het ijs na afloop van hun eerste training op de olympische baan van de Adler Arena. De kopman van de TVM-ploeg constateerde dat het ijs beter is dan een klein jaar geleden.

"Vorig jaar waren we hier natuurlijk ook al tijdens de WK afstanden", liet Kramer optekenen. "Het ijs is nu wel beter dan destijds. De baan ligt er ook al wat langer in."

De olympisch kampioen op de vijf kilometer erkende dat hij het zal moeten doen met de omstandigheden zoals de Russische schaatsers ze graag hebben.

"Uiteindelijk bepalen de Russen wat voor ijs er komt te liggen. Ik weet niet of dat een voordeel of een nadeel voor mij is. Zij zullen geen supersnel ijs willen denk ik."

Schaafwondje

Wüst stelde dat het ijs vooral veel 'grip' heeft. "Dan merk je dat de schaats wat minder snel wegbreekt. Voor mijn gevoel ging de eerste training goed. En het ijs zal nog wel wat veranderen, dat is op elke baan zo. Naarmate de wedstrijden dichterbij komen, wordt het ijs ook beter."

De kopvrouw van de TVM-ploeg stelde dat ze praktisch geen last meer had van de zware valpartij waarbij ze vorige week ternauwernood ontkwam aan een zware achillespeesblessure.

"Ik heb alleen nog een schaafwondje. Beetje vaseline erop, meer niet. Er is verder niets aan de hand, ik heb nergens last van. Ik ben helemaal soepel."

Lees ook: Timmer: 'Jammer dat ik niet mee mag doen'

Lees ook: Bob de Jong wil niet meer over vlag praten

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de tag 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.