De Oekraïense omroep UA:PBC is absoluut niet blij met de mededeling dat ze volgend jaar het Eurovisie Songfestival niet mogen organiseren. De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het vanwege de oorlog niet veilig genoeg. Oekraïne ziet wel degelijk mogelijkheden en eist nieuwe onderhandelingen.

Volgens de omroep heeft EBU het besluit "zonder discussie" genomen. "We zijn ervan overtuigd dat we alle reden hebben om verdere onderhandelingen te voeren om tot een gezamenlijke oplossing te komen die alle partijen tevreden zal stellen. We hebben het Eurovisie Songfestival eerlijk gewonnen en hebben aan alle voorwaarden voldaan binnen de deadlines", vervolgt de omroep.

"We hebben antwoorden en garanties gegeven over de veiligheidsnormen en mogelijke locaties voor het evenement." De minister van Cultuur Oleksandr Tkatsjenko, omroepbaas Tsjernotytski Mykola en oud-winnaars Ruslana (2004) en Kalush Orchestra-frontman Oleh Psiuk (2022) hebben het statement van UA:PBC ondertekend.

'Songfestival in Oekraïne is sterk signaal'

UA:PBC vindt dat een Songfestival in Oekraïne gezien de oorlog een "sterk signaal" naar de wereld is. "We eisen dat dit besluit wordt gewijzigd, omdat we denken dat we alle toezeggingen kunnen nakomen, zoals we ook herhaaldelijk hebben aangetoond aan de EBU."

De EBU maakte vrijdagmiddag bekend dat het Songfestival van 2023 niet in Oekraïne plaats kan vinden. In plaats daarvan is de Europese omroepenkoepel nu gesprekken met de BBC begonnen. Het Verenigd Koninkrijk eindigde vorige maand op de tweede plaats.

Afgelopen week gaf UA:PBC diverse keren updates over de ontwikkelingen rondom de organisatie. Zo vertelde Tkatsjenko dat drie verschillende regio's werden overwogen en dat ze aan alle verplichtingen van de EBU konden voldoen. "We hebben gedetailleerde antwoorden gegeven op beveiligingsvragen en andere organisatienuances en verschillende locaties voorgesteld", stelde de bewindsman. "We begrijpen dat we gezien de huidige omstandigheden voor de uitdaging staan ​​om Eurovisie in Oekraïne te organiseren. Maar we zijn deze uitdaging aangegaan en ik weet zeker dat we iedereen zullen verrassen."