S10 gaat volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Turijn. Omroep AVROTROS maakte dit dinsdagmiddag bekend via sociale media.

"Ik ontplof bijna van geluk bij het idee dat ik dit jaar mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival", laat S10, voluit Stien den Hollander, in een eerste reactie weten. Met welk nummer ze naar de Italiaanse stad afreist, is nog niet bekendgemaakt. In de afgelopen jaren kondigde AVROTROS eerst een artiest aan en volgde de presentatie van het nummer in maart.

Eric van Stade, algemeen directeur van AVROTROS, zegt namens de selectiecommissie dat het nummer van S10 "getuigt van lef en authenticiteit". Van Stade meldt dat S10 haar nummer in het Nederlands zal vertolken. Voor het eerst sinds 2010, toen Sieneke Nederland vertegenwoordigde, zal een Nederlandse deelnemer in de eigen taal zingen.

Cornald Maas, commentator bij het Songfestival en onderdeel van de selectiecommissie, zegt dat de hele commissie "overrompeld" was door het nummer van S10. "Je wordt meteen meegenomen in het verhaal dat ze vertelt. Zowel tekstueel als met de compositie. Het is echt een heel sterke song die we hebben gekozen."

De 21-jarige zangeres en rapper, die zelf aan haar team liet weten een gooi te willen doen naar het ticket voor het Songfestival, heeft twee albums en twee ep's op haar naam staan. In 2019 bracht ze de plaat Snowsniper uit en een jaar later volgde Vlinders. Met Adem Je In scoorde ze eerder dit jaar haar grootste hit tot nu toe. Ze heeft het nummer zowel solo als samen met rappers Frenna en Kevin uitgebracht. S10 staat sinds 2018 onder contract bij het platenlabel Noah's Ark.

S10 telt namens Nederland af naar Songfestival in Italië
24
S10 telt namens Nederland af naar Songfestival in Italië

Na zeven jaar weer solozangeres

S10 neemt het stokje over van zanger Jeangu Macrooy, die afgelopen mei als 23e eindigde. Het is voor het eerst sinds de deelname van Trijntje Oosterhuis in 2015 dat er namens Nederland een solozangeres naar het Songfestival wordt gestuurd.

Omdat de Italiaanse band Maneskin in Rotterdam heeft gewonnen, vindt het Eurovisie Songfestival van 2022 plaats in een Italiaanse stad. De halve finales worden op 10 en 12 mei in Turijn gehouden en de finale vindt op zaterdag 14 mei in dezelfde stad plaats.

Nederland is niet het eerste land dat een kandidaat voor het Songfestival van volgend jaar aankondigt. België liet eerder al weten zanger Jérémie Makiese te sturen en Bulgarije presenteerde afgelopen weekend zijn inzending Intention van Intelligent Music Project.

Nederlands zingen op het Songfestival: Dit is S10
114
Nederlands zingen op het Songfestival: Dit is S10