De Italiaanse zanger Damiano David, die zaterdag met zijn groep Maneskin het Eurovisie Songfestival won, is negatief getest op het gebruik van drugs. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU), die het Eurovisie Songfestival organiseerde, maandag laten weten.

De zanger van de Italiaanse rockgroep leek in de zogenoemde green room coke te snuiven. Hij boog voorover naar de tafel en maakte volgens sommige kijkers een snuivende beweging. Het filmpje werd veel gedeeld op sociale media.

David zelf ontkende: er zou een glas gebroken zijn bij de tafel van Italië en hij zou dit glas hebben opgeruimd. De EBU had al geconstateerd dat er inderdaad een gebroken glas is gevonden.

De organisatie van het Songfestival laat weten gealarmeerd te zijn door het nepnieuws van het vermeende drugsgebruik van David. Dat heeft volgens de EBU de overwinning van de Italianen onterecht overschaduwd. Nu de drugstest negatief blijkt, is de zaak voor de organisatie gesloten.

Maneskin won zaterdag het Songfestival met het nummer Zitti E Buoni. De EBU feliciteert Italië nogmaals en zegt uit te kijken naar de volgende editie van het Songfestival, die in Italië zal plaatsvinden.