Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn nog maar amper te zien geweest voor de Songfestival-kijker, maar hun lot tijdens de finale zaterdagavond ligt al voor de helft vast. NU.nl legt je uit hoe dat zit.

Iedere liveshow, die van dinsdag, donderdag en die van zaterdag, wordt in totaal drie keer gerepeteerd. Dat gebeurt de dag ervoor twee keer en de middag van tevoren nog eens. Zo weten de cameramannen, lichtmensen en presentatoren waar ze op welk moment moeten zijn.

De tweede repetitie is echter niet alleen daarvoor bedoeld: de jury van ieder land kijkt tijdens die repetitie mee en bepaalt hoeveel punten ieder land krijgt. Dat zijn de douze points die we eind van de finale uitgedeeld zien worden, zaterdagavond namens Nederland door Romy Monteiro.

De jury bestaat uit professionals uit de muziekwereld. Die professionals mogen, net als de kijker, niet op hun eigen land stemmen en moeten tijdens de repetitie al bepalen wie volgens hen de punten verdient.

Die punten komen uiteindelijk samen met de punten die wij als kijker uitdelen, en zo wordt de winnaar bepaald. Zo kreeg Duncan Laurence in 2019 in totaal 498 punten: 261 punten van het publiek en 237 van de jury's.

De finale is natuurlijk nog steeds hét moment voor de artiesten. Want winnen wil iedereen, maar die honderden miljoenen mensen die kijken zijn net zo belangrijk. De show zaterdag wordt er dus niet minder op.

Zo denken bookmakers te weten wie het Songfestival gaat winnen
118
Zo denken bookmakers te weten wie het Songfestival gaat winnen