Alle restricties ten spijt zijn er bij de Songfestival-delegaties van IJsland en Polen coronabesmettingen geconstateerd. Daardoor misten ze in ieder geval de turquoise loper bij de opening zondag en mogelijk heeft het ook gevolgen voor hun optredens in de tweede halve finale. Maar aan welke regels moet iedereen zich eigenlijk houden?

Volg dit verhaal Ontvang dagelijks een Songfestival-update

De coronaregels voor de landen zijn al ver voor hun bezoek aan Rotterdam ingevoerd. Alle deelnemers en hun teams zijn gevraagd tien dagen voor vertrek hun gezondheid extra in de gaten te houden. Iedereen kreeg het advies vijf dagen van tevoren in quarantaine te gaan. Daarnaast was iedereen verplicht een PCR-test te kunnen laten zien die niet ouder dan 72 uur was op het moment van vertrek naar Nederland.

Alle delegaties zijn verplicht zo veel mogelijk op de hotelkamer te blijven. Even een toeristisch rondje Rotterdam zit er dus niet in. De artiesten en hun teams mogen op en neer naar Ahoy en er zijn door de European Broadcasting Union een aantal uitjes geregeld, maar alleen met de eigen 'delegatiebubbel' en alleen op die aangewezen momenten.

Iedereen wordt getest en dat gebeurt vaak. Om Ahoy binnen te komen, moet je binnen 48 uur nog getest worden via een blaas- of sneltest. Sommige delegaties kiezen er zelf voor dat nog vaker te doen, om de kans dat iemand toch besmet raakt zo klein mogelijk te houden.

Eenmaal in Ahoy gelden de coronaregels zoals we ze kennen: goed je handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog, altijd 1,5 meter afstand aanhouden en als je in beweging bent een mondmasker op. De organisatie levert mondmaskers met een keurmerk.

En dan nog kan het misgaan, zagen we bij Polen en IJsland gebeuren. Bij beide landen is een lid van de delegatie ziek geworden en dus moet het hele team in quarantaine.

Het is niet bekendgemaakt of de leden van de delegaties ook echt symptomen hadden. Mocht dat niet het geval zijn, is de regel dat mensen vijf dagen in quarantaine moeten en zich daarna opnieuw moeten laten testen. Als iemand wel symptomen heeft, eindigt de quarantaine pas na zeven dagen, maar alleen als de besmette persoon al 24 uur geen symptomen meer heeft.

Polen is inmiddels negatief uit alle testen gekomen en kan waarschijnlijk donderdag gewoon aanschuiven. Bij IJsland is er minder geluk: één van de bandleden is ziek geworden.