Een groep christenen heeft zaterdag in Nicosia gedemonstreerd tegen de inzending van Cyprus voor het Eurovisie Songfestival. Het lied heet El Diablo (De Duivel). De betogers droegen borden met teksten als 'Een vreedzaam nee tegen El Diablo' en 'Cyprus houdt van Christus'.

De demonstratie vond plaats bij het hoofdkantoor van de publieke omroep RIK.

Een demonstrant probeerde met een groot kruis in de hand over het toegangshek te klimmen. De politie was aanwezig, maar hoefde volgens de krant Cyprus Times niet in te grijpen.

Het nummer voor het Europese Songfestival zorgt al een tijdje voor ophef op Cyprus. De publieke omroep RIK is bedreigd met brandstichting en een internetpetitie heeft al negentienduizend handtekeningen opgehaald.

Cypriotische christenen demonstreren tegen Songfestival-lied El Diablo
68
Cypriotische christenen demonstreren tegen Songfestival-lied El Diablo

Kerk: Cyprus maakt zich belachelijk met dit lied

Ook de kerk bemoeit zich ermee en heeft de regering gevraagd het omstreden lied terug te trekken, omdat Cyprus zich er "over de hele wereld belachelijk mee maakt".

De omroep houdt aan El Diablo vast. Het lied zou niet gaan over verheerlijken van de duivel maar over een vrouw die probeert weg te komen bij een slechte man. Ook de regering wijst de kritiek af en verwijst naar de vrijheid van kunstenaars.

Cyprus - Elena Tsagrinou - El Diablo
1
Cyprus - Elena Tsagrinou - El Diablo

Zangeres is blij met alle commotie

De zangeres van El Diablo, de Griekse Elena Tsagrinou, is door alle commotie in korte tijd erg populair geworden. "We hebben in een paar dagen tijd een miljoen views op YouTube bereikt", twittert ze.

Het Eurovisie Songfestival is tussen 18 en 22 mei in Rotterdam. Ondertussen is het nummer van Jeangu Macrooy zaterdag gedaald in de lijst van de bookmakers. Het nummer heeft volgens de lijst nog maar 1 procent kans om te winnen dit jaar.

Dit is het nieuwe Songfestival-nummer van Jeangu Macrooy
178
Dit is het nieuwe Songfestival-nummer van Jeangu Macrooy