Israël heeft als tweede land de nieuwe inzending voor het Eurovisie Songfestival bekendgemaakt. Zangeres Eden Alene zal in mei het nummer Set Me Free gaan zingen.

In het najaar van 2020 begon het selectieproces voor de Songfestival-inzending van Israël al. Er werden toen meer dan tweehonderd potentiële liedjes ingestuurd.

Een professioneel comité koos daar negen nummers uit. Die werden vervolgens online gezet, zodat mensen op hun favoriet konden stemmen. Maandag tijdens de finale kon op de drie overgebleven liedjes worden gestemd.

De uiteindelijke keuze voor het nummer werd bekendgemaakt tijdens een tv-uitzending. Naast de winnaar waren de nummers La La Love en Ue La La in de running.

Landen moeten dit jaar een nieuw nummer insturen

De regel is dat landen dit jaar sowieso een nieuw nummer in moeten sturen voor het Songfestival. Wel mogen ze dezelfde artiest naar Rotterdam sturen als ze vorig jaar van plan waren. Als het Songfestival vorig jaar door had kunnen gaan in de reguliere vorm, dan zou Alene het nummer Feker Libi ten gehore hebben gebracht.

Cyprus was in november het eerste land dat zowel een nieuwe artiest als de titel van het nummer voor het Eurovisie Songfestival bekendmaakte. Het nummer El Diablo van Elena Tsagrinou is echter nog niet te beluisteren. Albanië organiseerde in december al een nationale finale. Anxhela Peristeri kwam als winnaar uit de bus met het nummer Karma.