Edsilia Rombley sluit uit dat het Songfestival dit jaar net zo druk bezocht wordt als de voorgaande jaren, zegt de presentatrice van het evenement dinsdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

"We kunnen denk ik wel uitsluiten dat het een festival met veel mensen wordt, zoals dat voorgaande jaren gehouden werd. Dat gaat hem niet worden", aldus Rombley.

Dat het evenement in Rotterdam tussen en 18 en 22 mei zal doorgaan, staat volgens Rombley echter vast.

"De organisatie zit elk moment van de dag te bellen om te kijken wat er mogelijk is. Maar we moeten afwachten hoe corona zich ontwikkelt en nu ook weer met die nieuwe vorm. Het is allemaal heel spannend. Maar het gaat hoe dan ook door. We hebben vorig jaar bewezen dat het kan op een bepaalde manier en daar gaan we dit jaar gewoon een combinatie van maken."

Handig om te weten: de vier scenario's

  • Scenario A: alle artiesten komen naar Nederland, de zaal zit vol met publiek en bezoekers hoeven geen afstand te houden
  • Scenario B: alle artiesten komen naar Nederland, maar in het publiek moet rekening gehouden worden met 1,5 meter afstand. Dit betekent minder plek in de zaal, maar ook voor pers en delegaties
  • Scenario C: niet alle artiesten kunnen naar Nederland komen, deelnemers kunnen vanuit hun eigen land optreden
  • Scenario D: alle artiesten treden op vanuit hun eigen land

"Met de situatie waar we nu in zitten en de maatregelen die nu gelden, is een vol Ahoy in mei 2021 nu lastig voor te stellen", laat de organisatie van het Songfestival desgevraagd weten. Maar ook de organisatie benadrukt dat het evenement sowieso doorgaat.

"We hebben vier verschillende scenario's ontwikkeld waarmee het festival in alle denkbare situaties kan plaatsvinden en er een nieuwe winnaar gekozen kan worden."

De keuze voor het uiteindelijke scenario is nog niet gemaakt, laat de woordvoerder weten. "Komende weken zal de uiteindelijke richting bepaald worden en weten we hoe het meest historische Eurovisie Songfestival tot nu toe eruit gaat zien. En dan nog houden we de mogelijkheid open om als dat mogelijk is op- of af te schalen."