Jeangu Macrooy zou op 16 mei in de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy met zijn nummer Grow hebben gestaan, maar vanwege het coronavirus is de wedstrijd met een jaar uitgesteld. Hij keert terug in 2021, maar dat is niet het geval voor alle artiesten.

De 'big five' en gastland - Automatisch geplaatst voor de finale

Frankrijk - Tom Leeb - The Best in Me (keert niet terug in 2021)

Tom Leeb gooide al hoge ogen voor hij bekendmaakte met welk nummer hij mee zou gaan doen: de zanger valt in ieder geval qua uiterlijk in de smaak en werd daardoor al snel populair. Na het uitbrengen van de ballad The Best in Me lijkt die populariteit in ieder geval in eigen land te zijn afgenomen: de Franse minister van Cultuur vindt het nummer maar niks.

Frankrijk - Tom Leeb - The Best in Me
177
Frankrijk - Tom Leeb - The Best in Me

Duitsland - Ben Dolic - Violent Thing (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Ben Dolic werd geboren in Slovenië, maar werd populair in Duitsland nadat hij daar meedeed aan The voice en tweede werd. De 22-jarige zanger probeerde in 2016 ook al eens deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, maar kwam toen niet verder dan de halve finales van Slovenië.

Duitsland - Ben Dolic - Violent Thing
221
Duitsland - Ben Dolic - Violent Thing

Italië - Diodato - Fai Rumore (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Diodato won in eigen land Sanremo 2020, waarin artiesten het een week lang tegen elkaar opnemen in de hoop de hoofdprijs te winnen. De winnaar mag beslissen of hij of zij wil uitkomen voor Italië tijdens het Eurovisie Songfestival. Het is niet de eerste keer dat winnaar Diodato meedeed aan Sanremo: in 2014 en 2018 probeerde hij het ook al eens, maar zag toen de winst aan zich voorbijgaan.

Italië - Diodato - Fai Rumore
225
Italië - Diodato - Fai Rumore

Verenigd Koninkrijk - James Newman - My Last Breath (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

James Newman werkt al jaren als succesvol schrijver met artiesten als Ed Sheeran, Calvin Harris en Toni Braxton en was dikwijls te horen als achtergrondzanger. In 2018 scoorde hij in Nederland nog een hit met Armin van Buuren met Therapy. Met My Last Breath hoopt Newman naast een BRIT-award en een Grammy-nominatie ook het winnen van het Songfestival op zijn cv te kunnen zetten.

Verenigd Koninkrijk - James Newman - My Last Breath
190
Verenigd Koninkrijk - James Newman - My Last Breath

Spanje - Blas Cantó - Universo (doet in 2021 weer mee)

De 28-jarige Blas Cantó schreef Universo samen met een groep en het nummer werd uit meer dan vijftig andere nummers gekozen. Ook voor deze zanger was het niet de eerste keer dat hij probeerde zijn land te vertegenwoordigen: in 2011 probeerde hij het ook al eens, maar werd toen verslagen door Lucía Pérez.

Spanje - Blas Cantó - Universo
186
Spanje - Blas Cantó - Universo

Nederland - Jeangu Macrooy - Grow (doet in 2021 weer mee)

Jeangu Macrooy schreef Grow over een moeilijke periode in zijn leven. De zanger werd door de selectiecommissie van Nederland gekozen en samen met Perquisite werkte hij aan de versie waarmee hij nu in Rotterdam zal gaan proberen nogmaals de winst voor Nederland binnen te slepen.

Bekijk de videoclip van Jeangu Macrooys nummer Grow
200
Bekijk de videoclip van Jeangu Macrooys nummer Grow

Eerste halve finale - 12 mei

België - Hooverphonic - Release Me (doet in 2021 weer mee)

Release Me heeft een heel persoonlijke boodschap: bassist Alex Callier schreef het nummer over afscheid toen zijn vader dodelijk ziek bleek. De band is in eigen land al jaren populair en heeft ook internationaal al successen op hun naam staan.

België - Hooverphonic - Release Me
191
België - Hooverphonic - Release Me

Roemenië - Roxen - Alcohol You (doet in 2021 weer mee)

Zangeres Roxen wist al dat ze mee mocht gaan doen aan het Eurovisie Songfestival, maar in eigen land werd via een wedstrijd op televisie bepaald met welk nummer dat zou zijn. Roxen zong in totaal vijf nummers waarop de jury en de kijkers thuis hun stem mochten uitbrengen. Alcohol You bleek uiteindelijk het favoriete nummer van zowel het publiek als de kenners.

Roemenië - Roxen - Alcohol You
184
Roemenië - Roxen - Alcohol You

Oekraïne - Go_A - Solovey (doet in 2021 weer mee)

Go_A begon in 2012 als band en is sindsdien in eigen land populair. De nationale selectie, Vidbir 2020, wonnen ze dan ook makkelijk: zowel de jury als het publiek wilde Solovey naar Rotterdam.

Oekraïne - Go_A - Solovey
180
Oekraïne - Go_A - Solovey

Israël - Eden Alene - Feker Libi (doet in 2021 weer mee)

In The Next Song for Eurovision trad zangeres Eden Alene vier keer op met verschillende nummers. Door het publiek werd Feker Libi, waarin Engels, Hebreeuws, Amhaars en Arabisch te horen is, gekozen als favoriet.

Israël - Eden Alene - Feker Libi
188
Israël - Eden Alene - Feker Libi

Malta - Destiny Chukunyere - All of My Love (keert in 2021 terug)

Destiny Chukunyere won X Factor in eigen land en op Malta betekent dat dat je automatisch de inzending bent voor het Eurovisie Songfestival. Chukunyere wist dit dus al een tijdje, maar op haar nummer moest lang gewacht worden. All of My Love werd geschreven door onder anderen de Oostenrijkse Cesár Sampson die in 2018 derde werd tijdens het Eurovisie Songfestival.

Malta - Destiny Chukunyere - All of my Love
221
Malta - Destiny Chukunyere - All of my Love

Azerbeidzjan - Samira Efendi - Cleopatra (doet in 2021 weer mee)

De 28-jarige Samira Efendi is niet bang voor een beetje competitie: de zangeres deed al mee aan drie plaatselijke zangwedstrijden. De winst pakte ze echter nooit, een reeks die ze hoopt te doorbreken tijdens het Songfestival in Rotterdam.

Azerbeidzjan - Samira Efendi - Cleopatra
179
Azerbeidzjan - Samira Efendi - Cleopatra

Kroatië - Damir Kedzo - Divlji Vjetre (keert niet terug in 2021)

De 32-jarige Damir Kedzo is in eigen land een van de best beluisterde artiesten. In de nationale selectie nam hij het in de finale tegen vijftien anderen op. De laatste twee jaar wist Kroatië de finale van het Songfestival niet te behalen.

Kroatië - Damir Kedžo - Divlji Vjetre
185
Kroatië - Damir Kedžo - Divlji Vjetre

Cyprus - Sandro Nicolas - Running (keert niet terug in 2021)

Sandro Nicolas zingt, net als onze eigen Jeangu, over een donkere periode in zijn leven: de 23-jarige zanger heeft te kampen gehad met een depressie en zingt over willen vluchten van moeilijke dingen in het leven.

Cyprus - Sandro - Running
1
Cyprus - Sandro - Running

Noorwegen - Ulrikke - Attention (keert niet terug in 2021)

De 24-jarige Ulrikke Brandstorp wist in Noorwegen van negen andere artiesten te winnen, nadat er al een uitgebreide selectie had plaatsgevonden van vijf regionale halve finales. Ulrikke heeft iets te bewijzen: geen land werd zo vaak laatste als Noorwegen, maar het land won het Eurovisie Songfestival ook al drie keer.

Noorwegen - Ulrikke - Attention
202
Noorwegen - Ulrikke - Attention

Rusland - Little Big - Uno (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

De Russische groep Little Big reist namens Rusland af naar Rotterdam. De groep die zichzelf omschrijft als een 'raveband' stond al eens op het Nederlandse festival Lowlands en speelde in concertzalen als de Melkweg en Paradiso. Op het Songfestival brengen ze het lied Uno ten gehore.

Rusland - Little Big - Uno
193
Rusland - Little Big - Uno

Ierland - Lesley Roy - Story of My Life (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Geen land won het Eurovisie Songfestival zo vaak als Ierland deed: al zeven keer ging het land met de prijs naar huis. In Nederland kunnen we de inzending van Ierland vooral kennen van haar liedjes; Lesley Roy werkte al eens met Miss Montreal. Optreden tijdens het Eurovisie Songfestival noemt ze een droom die uitkomt.

Ierland - Lesley Roy - Story Of My Life
1
Ierland - Lesley Roy - Story Of My Life

Australië - Montaigne - Don't Break Me (doet in 2021 weer mee)

Hoewel Australië uiteraard geen onderdeel is van Europa, doet het land wel alweer een paar jaar mee. In Australië wonen buitengewoon veel fans van het Eurovisie Songfestival en het land werd daarom in 2015 voor het eerst uitgenodigd deel te nemen. Sindsdien hebben ze altijd meegedaan en dit jaar moet Montaigne het voor hen opnemen. Als Australië wint, wordt het Songfestival daar niet georganiseerd.

Australië - Montaigne - Don't Break Me
201
Australië - Montaigne - Don't Break Me

Slovenië - Ana Soklic - Voda (doet in 2021 weer mee)

Slovenië doet sinds 1993 mee aan het Eurovisie Songfestival en heeft nog nooit mogen winnen. Ana Soklic won in eigen land van elf andere artiesten en hoopt met Voda nu eindelijk eens de prijs mee naar huis te mogen nemen.

Slovenië - Ana Soklič - Voda
183
Slovenië - Ana Soklič - Voda

Zweden - The Mamas - Move (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

The Mamas weten precies hoe het eraan toegaat tijdens het Eurovisie Songfestival: de drie zangeressen deden in 2019 ook al eens mee, in het achtergrondkoor van de Zweedse John Lundvik. Met Move gaan ze zonder man op pad.

Zweden - The Mamas - Move
180
Zweden - The Mamas - Move

Litouwen - The Roop - On Fire (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Litouwen is nu al een van de grote favorieten tijdens deze editie. The Roop heeft volgens kenners niet alleen een aanstekelijk deuntje weten te verzinnen, ook het dansje maakt dat ze heel populair zijn.

Litouwen - The Roop - On Fire
181
Litouwen - The Roop - On Fire

Wit-Rusland - Val - Da Vidna (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Val bestaat uit Valerie Gribusova en Vlad Pashkevich. Ze zingen niet alleen samen, maar hebben ook een relatie met elkaar. De band won de nationale selectie van elf anderen.

Wit-Rusland - Val - Da Vidna
178
Wit-Rusland - Val - Da Vidna

Noord-Macedonië- Vasil - You (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Vasil uit Noord-Macedonië heeft in 2019 al mogen ervaren hoe het eraan toegaat bij het Songfestival. De zanger stond namelijk in het achtergrondkoor van Tamara Todevska, die met Proud de jurystemming won en uiteindelijk zevende werd. De zanger treedt met het lied You nu zelf op de voorgrond.

Noord-Macedonië - Vasil - You
201
Noord-Macedonië - Vasil - You

Tweede halve finale - 14 mei

Oostenrijk - Vincent Bueno - Alive (doet in 2021 weer mee)

Vincent Bueno schreef Alive over je bevrijd voelen uit je eigen ego en daardoor het gevoel te hebben een nieuw leven te beginnen. De 34-jarige zanger werd gekozen door de lokale selectiecommissie, maar het bekendmaken van het nummer liet langer op zich wachten. Bueno zegt dat het team tot het laatste moment heeft geschaafd aan Alive.

Oostenrijk - Vincent Bueno - Alive
1
Oostenrijk - Vincent Bueno - Alive

Moldavië - Natalia Gordienko - Prison (doet in 2021 weer mee)

Voor de Moldavische zangeres Natalia Gordienko is het niet de eerste keer dat ze haar land vertegenwoordigt op het Songfestival. In 2006 deed ze dit ook al eens met het liedje Loca, samen met zanger Arsenium (bekend van boyband O-Zone). Het duo werd toen twintigste, dus is er nog ruimte voor verbetering bij Gordienko.

Moldavië - Natalia Gordienko - Prison
181
Moldavië - Natalia Gordienko - Prison

Polen - Alicja Szemplińska - Empires (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

De zeventienjarige Alicja Szemplińska had het in eigen land al moeilijk: ze moest het opnemen tegen een van de bandleden van Lake Malawi, die vorig jaar nog namens Tsjechië meededen aan het Eurovisie Songfestival. Uiteindelijk won ze de nationale wedstrijd glansrijk: van zowel de jury als de kijkers thuis kreeg ze de meeste stemmen.

Polen - Alicja Szemplińska - Empires
183
Polen - Alicja Szemplińska - Empires

San Marino - Senhit - Freaky! (keert in 2021 terug)

Senhit is geen vreemde op het Eurovisie Songfestival: in 2011 deed ze ook al eens mee voor San Marino. Zelf vond ze het te lastig om te kiezen tussen de liedjes Obsessed en Freaky en liet de keuze aan de fans. Zij stemden op Freaky, waarmee ze hoopt dit keer wel een plekje in de finale te bemachtigen.

San Marino - Senhit - Freaky!
187
San Marino - Senhit - Freaky!

Servië - Hurricane - Hasta La Vista (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

De meidengroep Hurricane wordt al de Servische versie van de Pussycat Dolls genoemd. Zangeres Sanja Vucic maakt deel uit van het drietal. Zij vertegenwoordigde Servië in 2016 ook al en werd toen achttiende. Met Hasta La Vista hoopt Servië voor het eerst in dertien jaar de winst te gaan pakken.

Servië - Hurricane - Hasta La Vista
182
Servië - Hurricane - Hasta La Vista

IJsland - Daoi & Gagnamagnio - Think About Things (keert in 2021 terug)

De IJslandse inzending is al heel lang onderdeel van gesprek: Netflix is bezig met een film over het Eurovisie Songfestival met Will Ferrell en de streamingdienst heeft de nationale competitie deels gesponsord. Video's van de inzending gaan al een tijdje rond en worden veel gedeeld op sociale media. Net als Litouwen heeft IJsland een aanstekelijk dansje.

IJsland - Daði & Gagnamagnið - Think About Things
183
IJsland - Daði & Gagnamagnið - Think About Things

Tsjechië - Benny Cristo - Kemama (keert terug in 2021)

Benny Cristo werkt in eigen land al ruim tien jaar aan zijn carrière als muzikant. Met Kemama wist hij in de nationale selectie te winnen van artiesten die bijna allemaal al eens mee hebben gedaan aan voorrondes voor het Eurovisie Songfestival.

Tsjechië - Benny Cristo - Kemama
213
Tsjechië - Benny Cristo - Kemama

Griekenland - Stefania - Supergirl (doet in 2021 weer mee)

Ook de Nederlands-Griekse Stefania staat op 14 mei op het podium. Hoewel ze voor Griekenland uitkomt, woont ze in Utrecht en zou ze met de trein op en neer kunnen. Stefania is geen vreemde op het Songfestival-podium: ze deed ook al eens mee aan de Junior-competitie.

Griekenland - Stefania - Supergirl
246
Griekenland - Stefania - Supergirl

Estland - Uku Suviste - What Love Is (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Na twee keer eerder geprobeerd te hebben voor Estland uit te komen tijdens het Eurovisie Songfestival, is het Uku Suviste nu eindelijk gelukt: met What Love Is wist hij de inwoners van Estland te overtuigen dat hij de winst zal gaan binnenslepen.

Estland - Uku Suviste - What Love Is
191
Estland - Uku Suviste - What Love Is

Denemarken - Ben & Tan - Yes (keren niet terug in 2021)

Ben & Tan kennen elkaar van de tijd dat ze meededen aan de Deense X Factor. Het duo maakte iets unieks mee: tijdens de nationale competitie waren de tienduizend plekken om het podium leeg. De Deense regering besloot eerder dat evenementen met meer dan duizend deelnemers moesten worden uitgesteld vanwege het coronavirus.

Denemarken - Ben & Tan - Yes
180
Denemarken - Ben & Tan - Yes

Bulgarije - VICTORIA - Tears Getting Sober (doet in 2021 weer mee)

VICTORIA schreef haar nummer zelf, samen met een team van drie. Tears Getting Sober gaat over het overwinnen van je angsten en pijn. De zangeres vindt dat er nog te weinig gesproken wordt over mentale problemen en dat het belangrijk is dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ze hoopt dat met haar nummer voor elkaar te krijgen.

Bulgarije - Victoria - Tears Getting Sober
1
Bulgarije - Victoria - Tears Getting Sober

Zwitserland - Gjon's Tears - Répondez-moi (doet in 2021 weer mee)

Zwitserland stuurt dit jaar zanger Gjon's Tears. Zijn naam deed al een week de ronde als mogelijke kandidaat, voordat de Zwitserse omroep het bevestigde. Hoewel Frankrijk besloot dit jaar een deels Engelstalig liedje te sturen, gaat Zwitserland juist helemaal in het Frans met Répondez-moi.

Zwitserland - Gjon's Tears - Répondez-moi
186
Zwitserland - Gjon's Tears - Répondez-moi

Finland - Aksel Kankaanranta - Looking Back (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Voor Finland leek het overduidelijk: Erika Vikman zou naar het Songfestival gaan. Haar Cicciolina stond als favoriet aangemerkt bij bookmakers en haar clip werd veruit het meest bekeken van alles deelnemers aan de nationale competitie. Ze kreeg de meeste stemmen van het publiek thuis, maar de jury besloot anders: Aksel Kankaanranta won met Looking Back, waarin hij zingt over onzekerheid.

Finland - Aksel Kankaanranta - Looking Back
180
Finland - Aksel Kankaanranta - Looking Back

Armenië - Athena Manoukian - Chains on You (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Armenië heeft sinds de eerste deelname in 2006 nog nooit het Eurovisie Songfestival mogen winnen. Athena Manoukian zingt niet alleen op Chains on You, maar rapt ook delen. In haar thuisland waren ze in ieder geval er van overtuigd dat dit wel eens de winnaar zou kunnen worden: ze versloeg haar competitie met een flinke voorsprong.

Armenië - Athena Manoukian - Chains on You
188
Armenië - Athena Manoukian - Chains on You

Letland - Samanta Tīna - Still Breathing (doet ook in 2021 mee)

Samanta Tīna is een doorzetter: dit was de zesde keer dat ze meedeed aan de voorrondes in eigen land. In Still Breathing zingt ze over doorzetten ondanks tegenslagen, of ze haar ervaring in de voorrondes heeft gebruikt als inspiratie heeft ze niet gezegd.

Letland - Samanta Tīna - Still Breathing
187
Letland - Samanta Tīna - Still Breathing

Georgië - Tornike Kipiani - Take Me As I Am (doet in 2021 weer mee)

Tornike Kipiani won in 2014 X Factor in eigen land en is sindsdien niet meer weg te denken uit de muziekwereld in het land. De zanger werd destijds gecoacht door Tamta, die vorig jaar nog voor Cyprus uitkwam.

Georgië - Tornike Kipiani - Take Me As I Am
1
Georgië - Tornike Kipiani - Take Me As I Am

Portugal - Elisa - Medo de Sentir (doen niet mee in 2021)

Elisa won in eigen land van zeven anderen in de finale van Festival da Canção 2020. De zangeres zingt al van jongs af aan, maar is in Portugal nog niet heel bekend: ze tekende onlangs pas een platencontract en haar deelname aan het Songfestival is één van haar eerste grote stappen in de muziekindustrie.

Portugal - Elisa - Medo de Sentir
180
Portugal - Elisa - Medo de Sentir

Albanië - Arilena Ara - Fall From The Sky (nog niet bevestigd voor deelname in 2021)

Arilena Ara was al bekend met het wedstrijdelement: in Albanië won ze het tweede seizoen van X Factor. In december voegde ze het beeldje van de Albanese voorronde toe aan haar prijzenkast met het nummer Shaj, wat voor de gelegenheid naar het Engels werd vertaald als Fall From The Sky.

Albanië - Arilena Ara - Fall From The Sky
194
Albanië - Arilena Ara - Fall From The Sky