Dinsdag 15 oktober 2019
Dinsdag 15 oktober 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Veranderingen binnen selectiecommissie Eurovisie Songfestival Liveblog

Veranderingen binnen selectiecommissie Eurovisie Songfestival

Rotterdam organiseert het Eurovisie Songfestival, inmiddels is de inhoud van het bidbook bekendgemaakt. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Eurovisie 2020.

Welkom in dit liveblog over alle ontwikkelingen rond het Eurovisie Songfestival dat in mei 2020 in Rotterdam plaatsvindt.
  • Nederland organiseert het Eurovisie Songfestival nadat Duncan Laurence de eerste Nederlandse winnaar in 44 jaar werd met zijn lied Arcade.
  • Op 30 augustus heeft de NPO bekendgemaakt dat Rotterdam de plek wordt waar het Songfestival wordt georganiseerd. 
  • Op 12, 14 en 16 mei vinden de twee halve finales en de finale plaats.
woensdag 2 oktober om 09:47
De Belgische band Hooverphonic, bekend van hun hit Mad about You, gaat namens België naar het Songfestival. De Belgische inzending wordt net als in Nederland gekozen via een interne selectie. Vlaanderen en Wallonië leveren om het jaar een kandidaat aan. De Vlaamse selectiecommissie kiest ditmaal voor de band Hooverphonic, die al sinds 1995 actief is. België wist de afgelopen twee jaar de finale van het Eurovisie Songfestival niet te bereiken. Van 2015 tot en met 2017 haalde het land echter drie jaar op rij de top tien.
zaterdag 21 september om 16:01
De IJslandse publieke omroep RÚV heeft van de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het Eurovisie Songfestival, een boete van 5.000 euro gekregen. Dit omdat de band Hatari in de green room Palestijnse sjaaltjes in de lucht hield toen zij in beeld waren. Hiermee protesteerden ze tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.
donderdag 19 september om 10:04
Daniel Dekker heeft aangekondigd te stoppen als lid van de selectiecommissie. De radio-dj was ruim tien jaar lang betrokken bij de keuze voor artiesten, liedjes en aankleding. "Ik heb veel mogen doen en meegemaakt. Van radio-uitzendingen tot televisiecommentaar, van selectie tot organisatie. Van allerlaatste tot allereerste. Een mooi avontuur, om nooit te vergeten."
donderdag 12 september om 12:37

De stad hoopt het evenement zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen organiseren en heeft daarom een paar manieren voorgesteld om zo min mogelijk afval te genereren:

  • Geen gebruik maken van single-use plastic op het outdoor festival terrein (geen rietjes, plastic servies, ballonnen etc.) 
  • Inzetten op het gebruik van gerecycled materiaal (denk aan: servies, aankleding, decor)
  • Inzetten op nul voedselverspilling (en wat er over is doneren aan de voedselbank)
donderdag 12 september om 12:34
De openingsceremonie van het festival, doorgaans op de zondag voor de eerste halve finale, kan mogelijk worden gehouden op de Erasmusbrug. In het bidbook wordt ook de Coolsingel geopperd.
donderdag 12 september om 12:30
Rotterdam wil graag dat het Songfestival voor iedereen is en niet alleen een feest voor de elite: "Rotterdam heeft veel te bieden, maar heeft ook een verzoek aan de organisatie. Zo wil het Rotterdammers die in het dagelijks leven de eindjes aan elkaar moeten knopen, een onvergetelijke ervaring bieden, bijvoorbeeld het bijwonen van repetities of voorrondes. De stad vraagt de organisatie van het Eurovisie Songfestival om hier over mee te denken."
donderdag 12 september om 12:29
De gemeente Rotterdam heeft donderdag het bidbook waarmee ze zich aangemeld hebben voor de organisatie openbaar gemaakt. Daarin staan heel veel details, maar veel belangrijke elementen zijn onleesbaar gemaakt.
donderdag 12 september om 11:54
donderdag 12 september om 11:50
In de zogeheten innovatie-challenge, waarbij de publieke omroep vroeg om vernieuwende tech-ideeën voor het komende Songfestival door te sturen, zijn tien finalisten gekozen uit 209 inzendingen.

De finalisten zijn afkomstig uit Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en België. 30 september worden de ideeën gepresenteerd.
zaterdag 31 augustus om 14:17
Sinds Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival won is het aantal leden van de Nederlandse tak van Eurovisiefanclub OGAE explosief gestegen. In een aantal maanden is het ledental verdrievoudigd van 400 naar ruim 1200.

"De explosieve groei van de fanclub toont aan dat het songfestival volop leeft in Nederland", zegt bestuurslid Erik Bolks, die naar eigen zeggen overuren maakt om de nog altijd groeiende ledentoestroom bij te houden.
zaterdag 31 augustus om 12:43
Veel hotels in en Rotterdam zijn voor volgend jaar voor de periode van 12 tot en met 16 mei al uitverkocht als daar het Eurovisiesongfestival wordt gehouden. Bookingsites als Expedia.nl en Booking.com melden zaterdag in die periode in Rotterdam geen kamers meer te hebben.
zaterdag 31 augustus om 12:42
vrijdag 30 augustus om 16:56
Bekijk hier (klik) het bidbood van Rotterdam.
vrijdag 30 augustus om 16:55
Wethouder Richard de Mos in Den Haag: "Den Haag steunt de Rotterdamse kandidaatstelling. Ik heb gebeld met de Rotterdamse wethouder Said Kasmi en we kijken samen hoe Den Haag kan helpen met het organiseren van het Songfestival en hoe we daar samen in kunnen investeren. Den Haag heeft een directe metroverbinding met Ahoy, dus het is logisch dat we samen met Rotterdam ook onze hotels, attracties, musea en activiteiten bij de bezoekers onder de aandacht zullen brengen."
vrijdag 30 augustus om 13:39
Het COC, de belangenorganisatie voor de LGBT-gemeenschap, wil het Songfestival toch een beetje naar Maastricht brengen. Ze zijn van plan om een songfestivalstraat in de stad op te zetten. "We gaan er gewoon een enorm feest van maken, hier in het café", Tamara van Bogaert, directeur van COC Limburg. "Wellicht op straat als dat lukt, dan maken we er gewoon een grote songfestivalstraat van. Songfestivalliefhebbers zitten ook in Maastricht en die gaan we gewoon een plek bieden waar ze met zijn allen terecht kunnen."
vrijdag 30 augustus om 13:08
De organiserende omroepen hebben vrijdag middels een video met Duncan Laurence in de hoofdrol de winnende stad bekendgemaakt. "In een stad waar iedereen anders mag zijn", zegt de zanger over Rotterdam in een video, waar hij voor de Erasmusbrug staat. In de video wordt Nederland als gastland geïntroduceerd aan de hand van beelden van verschillende steden, mensen en festiviteiten.
Organisatie Songfestival roept Rotterdam uit tot gaststad
Organisatie Songfestival roept Rotterdam uit tot gaststad
vrijdag 30 augustus om 13:05
vrijdag 30 augustus om 13:03
André Rieu is teleurgesteld dat het festival niet naar zijn stad Maastricht komt, maar feliciteert Rotterdam desondanks. "Het is natuurlijk jammer voor onze stad dat het Eurovisie Songfestival niet naar Maastricht komt, maar mijn orkest en ik zijn sowieso heel trots op het feit dat het naar Nederland komt”, zegt de violist tegenover het ANP.
vrijdag 30 augustus om 12:54
Rotterdam Festivals, de coördinator van het het evenementenbeleid in de stad, is volgens een woordvoerder "heel blij" dat het Songfestival naar Rotterdam komt. "Wij zullen zorgen dat het een feest voor de hele stad gaat worden." Het is nog onduidelijk op wat voor manier Rotterdam Festivals betrokken is bij de organisatie van het Songfestival.
vrijdag 30 augustus om 12:54
vrijdag 30 augustus om 12:51
De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft er alle vertrouwen in dat het Songfestival bij 'zijn' stad in goede handen is. "Mouwen opstropen en aan de slag om in 2020 klaar te zijn."
Aboutaleb blij met Songfestival in Rotterdam: 'Wij kunnen dit aan'
Aboutaleb blij met Songfestival in Rotterdam: 'Wij kunnen dit aan'
vrijdag 30 augustus om 12:45
vrijdag 30 augustus om 12:41
vrijdag 30 augustus om 12:37
vrijdag 30 augustus om 12:34
Ook voor Rotterdammer Fred van Leer is het geen verrassing dat er voor zijn stad is gekozen. "Ja, duh."
vrijdag 30 augustus om 12:31
Paul de Leeuw reageert luid juichend op het nieuws. De presentator is geboren in Rotterdam.
vrijdag 30 augustus om 12:28
vrijdag 30 augustus om 12:25
Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht heeft gereageerd tegenover De Limburger. "We hebben hard gewerkt en ik denk dat we hebben laten zien wat we kunnen en dat we iets moois te bieden hebben. Ik feliciteer Rotterdam. Ik gun het ze van harte." De NPO zal later bekendmaken waarom zij precies voor Rotterdam hebben gekozen.
vrijdag 30 augustus om 12:23
In Rotterdam wonen ruim 634.000 mensen. Ahoy is gebouwd in 1970 en was decor van verschillende grote muziekevenementen, zoals het North Sea Jazz Festival.
vrijdag 30 augustus om 12:20
vrijdag 30 augustus om 12:18
De keuze voor de stad Rotterdam was niet eenvoudig, zo benadrukt de organisatie. "We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisie Songfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar."
vrijdag 30 augustus om 12:17
Op de website van het Eurovisie Songfestival is te lezen dat op dinsdag 12, donderdag 14 en zaterdag 16 mei de twee halve finales en de finale wordt georganiseerd.
vrijdag 30 augustus om 12:11
vrijdag 30 augustus om 12:08
vrijdag 30 augustus om 12:06
vrijdag 30 augustus om 12:05
donderdag 29 augustus om 13:03
Twee dagen voor bekend wordt welke stad de organisatie van het Songfestival op zich neemt, staat even een webpagina online waaruit geconcludeerd kan worden dat Rotterdam gaststad wordt. De EBU stelt echter dat die pagina te zien was door een technische fout en dat Rotterdam en Maastricht allebei nog kans maken om het evenement te organiseren.
woensdag 28 augustus om 09:14
Marnix Kaart en Marc Pos zijn de regisseurs van de liveshows van het Eurovisie Songfestival. Zij maakten eerder onder andere Idols, Holland's Got Talent en het Televiziergala. Het muziekfeest bestaat uit in totaal drie live-uitzendingen. Kaart legt zich toe op de registratie van de optredens van verschillende landen, Pos op de structuur van de shows, het setontwerp en de showblokken die tussen de optredens van de deelnemende artiesten te zien zijn.
vrijdag 9 augustus om 20:06
Nog even en we weten het: op vrijdag 30 augustus horen we het verlossende woord. Dan weten we eindelijk of de eer naar Maastricht, of Rotterdam gaat.
maandag 5 augustus om 15:57
De gemeenten Maastricht en Rotterdam hebben tot vrijdag (9 augustus) de tijd om extra informatie toe te voegen aan hun bidbooks. De selectiecommissie had enkele aanvullende vragen na het bezoeken van de steden. "Het gaat echt om de puntjes op de i", aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.
woensdag 31 juli om 13:00
Nog even en we weten het: welke stad gaat in 2020 het Songfestival organiseren? Verslaggevers Jesse Taat en Lara Zevenberg lieten zich rondleiden in Maastricht en Rotterdam.
Songfestivalstrijd: Wereldstad of bourgondisch leven?
Songfestivalstrijd: Wereldstad of bourgondisch leven?
donderdag 18 juli om 13:24
Albert Verlinde wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van het MECC Maastricht, de locatie waar het Songfestival gaat plaatsvinden indien Maastricht het gaat organiseren. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk welke rol Verlinde precies gaat spelen bij het Songfestival, mocht Maastricht inderdaad gekozen worden door de songfestivalcommissie.
woensdag 17 juli om 16:26
De NPO is enthousiast over het MECC, de locatie waar het Songfestival zal plaatsvinden als Maastricht wordt gekozen als gaststad. "Qua hoogte, breedte en diepte doet de zaal in het MECC denken aan die in Kiev en Tel Aviv", zei Sietse Bakker, hoofd producer Events, volgens het AD

"Ze willen hier in Maastricht ontzettend graag. We kijken in beide steden naar de geschiktheid van de locatie, wat de stad zelf bijdraagt en welke accommodaties beschikbaar zijn. Rotterdam en Maastricht voldoen allebei aan deze drie punten."
woensdag 17 juli om 12:06
Rotterdam Lee Towers denkt dat 'zijn' stad uiteindelijk wordt gekozen door de commissie, zo vertelde hij dinsdag aan Shownieuws. "Ik denk dat Rotterdam de meest internationale uitstraling heeft van de twee."
woensdag 17 juli om 12:04
De Songfestival-commissie zal woensdag een bezoek brengen aan Maastricht, donderdag gaan zij naar Rotterdam. De burgemeester zal met een team van specialisten het bidbook dat zij hebben ingediend doornemen. "Alles op technisch, operationeel en logistiek vlak wordt inhoudelijk besproken en we zullen eventuele vragen beantwoorden. Daarna volgt een rondleiding door het complex met de mogelijke locaties", zegt Frank Mimpen, commercieel directeur van het MECC.
woensdag 17 juli om 10:19
Duncan Laurence brengt vrijdag een akoestische versie uit van Arcade, het nummer waarmee hij het Songfestival won. Hij nam het op in de Wisseloordstudio's in Hilversum.
dinsdag 16 juli om 19:32
dinsdag 16 juli om 19:21
Tip de redactie