Rotterdam en Maastricht zijn overgebleven in de strijd voor het organiseren van het Eurovisie Songfestival. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Eurovisie 2020.

Welkom in dit liveblog over alle ontwikkelingen rond het Eurovisie Songfestival dat in mei 2020 in Nederland plaatsvindt.
  • Nederland organiseert het Eurovisie Songfestival nadat Duncan Laurence de eerste Nederlandse winnaar in 44 jaar werd met zijn lied Arcade.
  • Vijf steden hebben zich officieel aangemeld om de organisatie op zich te nemen. Het betreft Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.
  • In augustus maakt de NPO bekend welke stad het festival gaat organiseren.
9 uur geleden
Albert Verlinde wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van het MECC Maastricht, de locatie waar het Songfestival gaat plaatsvinden indien Maastricht het gaat organiseren. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk welke rol Verlinde precies gaat spelen bij het Songfestival, mocht Maastricht inderdaad gekozen worden door de songfestivalcommissie.
gisteren om 16:26
De NPO is enthousiast over het MECC, de locatie waar het Songfestival zal plaatsvinden als Maastricht wordt gekozen als gaststad. "Qua hoogte, breedte en diepte doet de zaal in het MECC denken aan die in Kiev en Tel Aviv", zei Sietse Bakker, hoofd producer Events, volgens het AD

"Ze willen hier in Maastricht ontzettend graag. We kijken in beide steden naar de geschiktheid van de locatie, wat de stad zelf bijdraagt en welke accommodaties beschikbaar zijn. Rotterdam en Maastricht voldoen allebei aan deze drie punten."
gisteren om 12:06
Rotterdam Lee Towers denkt dat 'zijn' stad uiteindelijk wordt gekozen door de commissie, zo vertelde hij dinsdag aan Shownieuws. "Ik denk dat Rotterdam de meest internationale uitstraling heeft van de twee."
gisteren om 12:04
De Songfestival-commissie zal woensdag een bezoek brengen aan Maastricht, donderdag gaan zij naar Rotterdam. De burgemeester zal met een team van specialisten het bidbook dat zij hebben ingediend doornemen. "Alles op technisch, operationeel en logistiek vlak wordt inhoudelijk besproken en we zullen eventuele vragen beantwoorden. Daarna volgt een rondleiding door het complex met de mogelijke locaties", zegt Frank Mimpen, commercieel directeur van het MECC.
gisteren om 10:19
Duncan Laurence brengt vrijdag een akoestische versie uit van Arcade, het nummer waarmee hij het Songfestival won. Hij nam het op in de Wisseloordstudio's in Hilversum.
dinsdag om 19:32
dinsdag om 19:21
dinsdag om 17:36
De komende week zal de projectorganisatie technische werkbezoeken brengen aan zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. In augustus hoopt de NPO bekend te kunnen maken in welke stad het 65e Eurovisie Songfestival plaatsvindt.
dinsdag om 17:29
dinsdag om 17:21
dinsdag om 17:18
De selectiecommissie heeft zojuist bekendgemaakt dat Rotterdam en Maastricht nog in de race zijn om het Songfestival te organiseren. "We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam een fantastische gaststad zou zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland én Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisie Songfestival met ons te vieren", aldus Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival.
vrijdag om 18:50
De NPO bevestigt dat er nog twee steden over blijven in de strijd om de organisatie van het Songfestival. Ze maken volgende week bekend om welke twee steden het gaat. De selectiecommissie baseert zich bij de keuze op de bidbooks die werden ingeleverd door Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.
woensdag 10 juli om 19:11
woensdag 10 juli om 19:04
Ook Maastricht maakte een video om de Songfestival-organisatie warm te maken voor hun stad. Volgens kenners maakt Maastricht de grootste kans om gaststad te worden.
Bekijk de promotievideo van Songfestival-kandidaat Maastricht
Bekijk de promotievideo van Songfestival-kandidaat Maastricht
woensdag 10 juli om 19:01
In het bidbook van Utrecht staat vermeld dat zij niet de beschikbaarheid van hotels en locaties voor side-events willen garanderen. Ook willen ze niet voldoen aan de eis om dag en nacht touringcars klaar te hebben staan voor alle delegaties. De gemeente stelt voor om te lopen, fietsen of het ov te gebruiken.
woensdag 10 juli om 16:29
NPO-omroepbestuurder Shula Rijxman vindt het "fantastisch om te zien met welk enthousiasme en aandacht" de vijf steden hebben gewerkt aan hun bidbooks. "Welke stad het straks ook wordt: ik bedank alle steden voor het werk dat ze hebben verzet en ik verheug me met al die mooie voorstellen die hier liggen nu al op dit prachtige evenement!"
woensdag 10 juli om 16:17
Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht zegt graag de organisatie van het Songfestival naar Utrecht te halen, maar geen financiële risico's te willen nemen. Dit betekent dat de voorgenomen locatie de Jaarbeurs en partners het evenement zelfstandig met eigen geld moeten organiseren.

Gezien de gebouwen van de Jaarbeurs niet hoog genoeg zijn om als locatie te dienen, is het plan om een speciale tent op te zetten op het parkeerterrein. De tent moet tienduizend mensen onderbrengen en de vereiste 18 meter hoog zijn.
woensdag 10 juli om 16:14
Arnhem presenteert hun bidbook in de stof van het pak dat Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival droeg. Als thema hebben ze voor Celebrate Freedom gekozen. Als Arnhem de organiserende stad wordt, dan vinden de shows plaats in het GelreDome. 
woensdag 10 juli om 16:11
woensdag 10 juli om 16:03
woensdag 10 juli om 15:54
Rotterdam gaat voor een "groots" Songfestival. Ze willen nog geen details vrijgeven over de inhoud van het bidbook, maar hebben wel een video gedeeld waarin ze de sfeer van de stad laten zien. Ahoy zou de locatie worden van het evenement.
Bekijk de promotievideo van Songfestival-kandidaat Rotterdam
Bekijk de promotievideo van Songfestival-kandidaat Rotterdam
woensdag 10 juli om 15:48
Het thema van het bidbook van Maastricht is Come Closer, waarmee de gemeente meer intimiteit wil creëren in het "uitbundige Eurovisie Songfestival". "Zonder iets af te doen aan het spektakel, maar door er iets van de Limburgse ziel aan toe te voegen", schrijven ze. Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake is Maastricht de perfecte locatie voor het Songfestival. "Een internationaal georiënteerde stad, op het kruispunt van Europa. Een stad die alles heeft en toch overzichtelijk is, vol karakter en sfeer."
woensdag 10 juli om 15:05
Zangeres Naaz liet echter via Twitter al weten niet mee te willen doen, gezien ze muziek niet ziet als een wedstrijd.
woensdag 10 juli om 15:00
Als Nederlandse deelnemer voor het Songfestival van 2020 wordt de naam van zangeres Davina Michelle regelmatig genoemd. Ook winnaar Duncan Laurence noemde haar, naast popartieste Naaz.
woensdag 10 juli om 14:46
Verschillende Nederlandse presentatoren hebben al interesse getoond in de presentatie van het Songfestival. Onder anderen Wendy van Dijk, Eva Jinek, Tim Douwsma en Jan Smit lieten desgevraagd weten de rol graag op zich te nemen.
woensdag 10 juli om 14:40
Mocht Arnhem de stad worden die het Eurovisie Songfestival gaat organiseren, dan ziet voetbalclub Vitesse het als een optie te om voor enkele weken uit te wijken naar een ander stadion. De precieze voorwaarden moeten echter nog doorgesproken worden.
woensdag 10 juli om 14:25
woensdag 10 juli om 14:22
In eerste instantie meldden negen steden zich aan om de organisatie voor het Songfestival op zich te nemen. Leeuwarden, Den Haag, Breda en ook Amsterdam lieten echter om verschillende redenen verstek gaan. Zwolle gaf eerder aan ook interesse te hebben, maar zag er toch van af zich officieel aan te melden.
woensdag 10 juli om 14:14
De steden Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam en Utrecht hebben op woensdag 10 juli een bidbook ingeleverd. Dat betekent dat deze vijf steden nog in de race zijn om het festival te organiseren.