Donderdag 05 december 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Songfestival 2020: Presentatoren reageren op hun uitverkiezing Liveblog

Songfestival 2020: Presentatoren reageren op hun uitverkiezing

De presentatoren zijn bekend, het creatieve team is compleet, het eerste ontwerp van het podium is onthuld en enkele landen hebben al een deelnemer geselecteerd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het Songfestival van 2020 in Rotterdam.

Welkom in dit liveblog over alle ontwikkelingen rond het Eurovisie Songfestival dat in mei 2020 in Rotterdam plaatsvindt.
  • Nederland organiseert het Eurovisie Songfestival nadat Duncan Laurence de eerste Nederlandse winnaar in 44 jaar werd met zijn lied Arcade.
  • De drie presentatoren van het muziekfestival zijn Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit
  • Op 12, 14 en 16 mei vinden de twee halve finales en de finale plaats
3 uur geleden
De organisatie van het Eurovisie Songfestival zet stevig in op het tegengaan van zwarthandel in entreetickets voor de editie van 2020 in Rotterdam. Tickets zijn alleen te koop op naam, maximaal per vier verkrijgbaar en bij de ingang kan de identiteit van bezoekers worden gecontroleerd. De kaarten gaan op 12 december om 12.00 uur in de verkoop.
3 uur geleden
Het presentatieteam!
4 uur geleden
Jan Smit, die eerder optredens moest afzeggen wegens ziekte, houdt zijn agenda voorlopig zo leeg mogelijk. In DWDD vertelde hij dat hij zichzelf "een beetje voorbijgelopen" is het afgelopen jaar. "Mijn lichaam heeft aangegeven dat het genoeg was, dus mijn agenda blijft voorlopig leeg zodat ik me kan focussen op mijn eigen gezondheid." Dat hij het Songfestival mag presenteren, vindt Smit een groot compliment. "Enorm eervol."
4 uur geleden
Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen zijn de presentatoren van het Songfestival. Bij Ekdom in de Morgen vertelde Rombley dat ze het liefst plaatsneemt in de greenroom "en nergens anders". Of er ook nog een openingsact komt, is nog niet bekend. "Ik vind wel, het gaat om de artiesten in Europa, maar we kunnen het wel alle drie. Als het gebeurt is het hartstikke leuk, het is niet onbekend voor ons. Maar ik zweet er nu al voor. Ik ben vreselijk nerveus, nu al. Laat me alsjeblieft focussen op het presenteren."
gisteren om 13:52
gisteren om 12:43
Songfestivalkenner Koos van Plateringen gaat met voormalig Songfestivalkandidaten Mandy Huydts (met Frizzle Sizzle in 1986), Franklin Brown (met Maxine in 1996), Marlayne Sahupala (1999) en Esther Hart (2003) het theater in. Bij We LOVE Songfestival - Het grote meezingfeest worden anekdotes verteld, Songfestivalklassiekers gezongen en een quiz gespeeld met het publiek.
dinsdag om 14:18
Eric van Tijn gaat de functie bekleden van Musical Director voor het Eurovisie Songfestival. De componist zal muzikaal leiding geven aan de speciale acts voor het Songfestival en zal de sound maken voor de komende editie. Het is niet de eerste keer dat Van Tijn, zelf onder meer bekend als muzikaal leider van The Passion en als jurylid van Idols en X Factor, betrokken is bij het Songfestival. Hij schreef het lied Hemel & Aarde, waarmee Edsilia Rombley in 1998 de vierde plek behaalde.
maandag om 16:26
Ook Cyprus heeft inmiddels een vertegenwoordiger gekozen voor het Eurovisie Songfestival van 2020. De keuze is intern gevallen op de Duitse zanger Sandro Nicolas. Hij deed in 2018 mee aan de Duitse versie van The Voice. De 23-jarige zanger, geboren als Alessandro Rütten, heeft een Griekse moeder en Amerikaanse vader.
Cyprus stuurt Duitse zanger Sandro Nicolas
Cyprus stuurt Duitse zanger Sandro Nicolas
maandag 25 november om 16:30
Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob zegt in het Kamerdebat dat 'de meeste seinen op groen staan' om de benodigde 12,4 miljoen euro uit de mediareserve te halen. De minister zegt begin december een definitieve knoop door te hakken. Als Slob dan besluit dat het bedrag inderdaad uit de mediareserve gehaald kan worden, lijkt de financiering voor het Songfestival van 2020 rond.
maandag 25 november om 15:22
Het is Spanje al vijf jaar niet meer gelukt om bij de beste twintig landen van het Songfestival te eindigen, terwijl ze als geldschieter automatisch al een plekje in de finale toebedeeld krijgen. Dit jaar heeft de Spaanse omroep TVE de hoop gevestigd op zanger Blas Cantó. Hij werd zonder nationale finale geselecteerd als kandidaat voor Rotterdam in mei. Het is nog niet bekend welk lied hij gaat zingen.
Spanje wordt vertegenwoordigd door zanger Blas Cantó
Spanje wordt vertegenwoordigd door zanger Blas Cantó
maandag 25 november om 15:09
Bulgarije keert na een jaar afwezigheid wegens financiële problemen van de omroep weer terug naar het Eurovisie Songfestival. In 2016 en 2017 was het land uiterst succesvol. Poli Genova en Kristian Kostov haalden toen de vierde en tweede plaats voor het land. In 2020 wordt Bulgarije vertegenwoordigd door zangeres Victoria Georgieva, die zal optreden onder de artiestennaam VICTORIA. Haar inzending wordt in maart gepresenteerd, maar ze bracht onlangs al de single I Wanna Know uit.
VICTORIA voor Bulgarije naar Songfestival
VICTORIA voor Bulgarije naar Songfestival
maandag 25 november om 12:36
De Italiaanse Songfestivalinzending van 2019, Mahmood, heeft momenteel het meest beluisterde Songfestivallied uit de geschiedenis op Spotify. Zijn Soldi, waarmee hij op de tweede plaats achter Duncan Laurence eindigde, werd inmiddels meer dan 130 miljoen keer gestreamd. Hiermee ging Mahmood onlangs Loreen met Euphoria, het Zweedse winnende lied uit 2012, voorbij. Arcade van Duncan Laurence werd inmiddels meer dan 83 miljoen keer beluisterd op het streamingplatform.
donderdag 14 november om 11:59
Dit jaar doen er net als vorig jaar 41 landen mee aan het Songfestival, maar het zijn niet exact dezelfde landen. Zo hebben Hongarije en Montenegro besloten de editie in Rotterdam aan zich voorbij te laten gaan. Bulgarije keert terug na een jaar afwezigheid om financiële redenen. Oekraïne zag vorig jaar af van deelname na een controverse in de nationale finale. De winnares Maruv had optredens in Rusland gepland staan wat in strijd was met de voorwaarden om haar land te vertegenwoordigen. Ze besloot niet af te zien van deze optredens en ook de artiesten die tweede en derde eindigden, kwamen niet in aanmerking voor het ticket naar Tel Aviv. Toen werd besloten helemaal van deelname af te zien. Dit jaar gaat Oekraïne het wederom proberen om een geschikte kandidaat te vinden.
donderdag 24 oktober om 19:00
Inmiddels is het thema van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam ook bekendgemaakt.
Eurovisie-thema bekend
Eurovisie-thema bekend
woensdag 2 oktober om 09:47
De Belgische band Hooverphonic, bekend van hun hit Mad about You, gaat namens België naar het Songfestival. De Belgische inzending wordt net als in Nederland gekozen via een interne selectie. Vlaanderen en Wallonië leveren om het jaar een kandidaat aan. De Vlaamse selectiecommissie kiest ditmaal voor de band Hooverphonic, die al sinds 1995 actief is. België wist de afgelopen twee jaar de finale van het Eurovisie Songfestival niet te bereiken. Van 2015 tot en met 2017 haalde het land echter drie jaar op rij de top tien.
zaterdag 21 september om 16:01
De IJslandse publieke omroep RÚV heeft van de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het Eurovisie Songfestival, een boete van 5.000 euro gekregen. Dit omdat de band Hatari in de green room Palestijnse sjaaltjes in de lucht hield toen zij in beeld waren. Hiermee protesteerden ze tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.
donderdag 19 september om 10:04
Daniel Dekker heeft aangekondigd te stoppen als lid van de selectiecommissie. De radio-dj was ruim tien jaar lang betrokken bij de keuze voor artiesten, liedjes en aankleding. "Ik heb veel mogen doen en meegemaakt. Van radio-uitzendingen tot televisiecommentaar, van selectie tot organisatie. Van allerlaatste tot allereerste. Een mooi avontuur, om nooit te vergeten."
donderdag 12 september om 12:37

De stad hoopt het evenement zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen organiseren en heeft daarom een paar manieren voorgesteld om zo min mogelijk afval te genereren:

  • Geen gebruik maken van single-use plastic op het outdoor festival terrein (geen rietjes, plastic servies, ballonnen etc.) 
  • Inzetten op het gebruik van gerecycled materiaal (denk aan: servies, aankleding, decor)
  • Inzetten op nul voedselverspilling (en wat er over is doneren aan de voedselbank)
donderdag 12 september om 12:34
De openingsceremonie van het festival, doorgaans op de zondag voor de eerste halve finale, kan mogelijk worden gehouden op de Erasmusbrug. In het bidbook wordt ook de Coolsingel geopperd.
donderdag 12 september om 12:30
Rotterdam wil graag dat het Songfestival voor iedereen is en niet alleen een feest voor de elite: "Rotterdam heeft veel te bieden, maar heeft ook een verzoek aan de organisatie. Zo wil het Rotterdammers die in het dagelijks leven de eindjes aan elkaar moeten knopen, een onvergetelijke ervaring bieden, bijvoorbeeld het bijwonen van repetities of voorrondes. De stad vraagt de organisatie van het Eurovisie Songfestival om hier over mee te denken."
donderdag 12 september om 12:29
De gemeente Rotterdam heeft donderdag het bidbook waarmee ze zich aangemeld hebben voor de organisatie openbaar gemaakt. Daarin staan heel veel details, maar veel belangrijke elementen zijn onleesbaar gemaakt.
donderdag 12 september om 11:54
donderdag 12 september om 11:50
In de zogeheten innovatie-challenge, waarbij de publieke omroep vroeg om vernieuwende tech-ideeën voor het komende Songfestival door te sturen, zijn tien finalisten gekozen uit 209 inzendingen.

De finalisten zijn afkomstig uit Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en België. 30 september worden de ideeën gepresenteerd.
zaterdag 31 augustus om 14:17
Sinds Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival won is het aantal leden van de Nederlandse tak van Eurovisiefanclub OGAE explosief gestegen. In een aantal maanden is het ledental verdrievoudigd van 400 naar ruim 1200.

"De explosieve groei van de fanclub toont aan dat het songfestival volop leeft in Nederland", zegt bestuurslid Erik Bolks, die naar eigen zeggen overuren maakt om de nog altijd groeiende ledentoestroom bij te houden.
zaterdag 31 augustus om 12:43
Veel hotels in en Rotterdam zijn voor volgend jaar voor de periode van 12 tot en met 16 mei al uitverkocht als daar het Eurovisiesongfestival wordt gehouden. Bookingsites als Expedia.nl en Booking.com melden zaterdag in die periode in Rotterdam geen kamers meer te hebben.
zaterdag 31 augustus om 12:42
vrijdag 30 augustus om 16:56
Bekijk hier (klik) het bidbood van Rotterdam.
vrijdag 30 augustus om 16:55
Wethouder Richard de Mos in Den Haag: "Den Haag steunt de Rotterdamse kandidaatstelling. Ik heb gebeld met de Rotterdamse wethouder Said Kasmi en we kijken samen hoe Den Haag kan helpen met het organiseren van het Songfestival en hoe we daar samen in kunnen investeren. Den Haag heeft een directe metroverbinding met Ahoy, dus het is logisch dat we samen met Rotterdam ook onze hotels, attracties, musea en activiteiten bij de bezoekers onder de aandacht zullen brengen."
vrijdag 30 augustus om 13:39
Het COC, de belangenorganisatie voor de LGBT-gemeenschap, wil het Songfestival toch een beetje naar Maastricht brengen. Ze zijn van plan om een songfestivalstraat in de stad op te zetten. "We gaan er gewoon een enorm feest van maken, hier in het café", Tamara van Bogaert, directeur van COC Limburg. "Wellicht op straat als dat lukt, dan maken we er gewoon een grote songfestivalstraat van. Songfestivalliefhebbers zitten ook in Maastricht en die gaan we gewoon een plek bieden waar ze met zijn allen terecht kunnen."
vrijdag 30 augustus om 13:08
De organiserende omroepen hebben vrijdag middels een video met Duncan Laurence in de hoofdrol de winnende stad bekendgemaakt. "In een stad waar iedereen anders mag zijn", zegt de zanger over Rotterdam in een video, waar hij voor de Erasmusbrug staat. In de video wordt Nederland als gastland geïntroduceerd aan de hand van beelden van verschillende steden, mensen en festiviteiten.
Organisatie Songfestival roept Rotterdam uit tot gaststad
Organisatie Songfestival roept Rotterdam uit tot gaststad
vrijdag 30 augustus om 13:05
vrijdag 30 augustus om 13:03
André Rieu is teleurgesteld dat het festival niet naar zijn stad Maastricht komt, maar feliciteert Rotterdam desondanks. "Het is natuurlijk jammer voor onze stad dat het Eurovisie Songfestival niet naar Maastricht komt, maar mijn orkest en ik zijn sowieso heel trots op het feit dat het naar Nederland komt”, zegt de violist tegenover het ANP.
vrijdag 30 augustus om 12:54
Rotterdam Festivals, de coördinator van het het evenementenbeleid in de stad, is volgens een woordvoerder "heel blij" dat het Songfestival naar Rotterdam komt. "Wij zullen zorgen dat het een feest voor de hele stad gaat worden." Het is nog onduidelijk op wat voor manier Rotterdam Festivals betrokken is bij de organisatie van het Songfestival.
vrijdag 30 augustus om 12:54
vrijdag 30 augustus om 12:51
De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft er alle vertrouwen in dat het Songfestival bij 'zijn' stad in goede handen is. "Mouwen opstropen en aan de slag om in 2020 klaar te zijn."
Aboutaleb blij met Songfestival in Rotterdam: 'Wij kunnen dit aan'
Aboutaleb blij met Songfestival in Rotterdam: 'Wij kunnen dit aan'
vrijdag 30 augustus om 12:45
vrijdag 30 augustus om 12:41
vrijdag 30 augustus om 12:37
vrijdag 30 augustus om 12:34
Ook voor Rotterdammer Fred van Leer is het geen verrassing dat er voor zijn stad is gekozen. "Ja, duh."
vrijdag 30 augustus om 12:31
Paul de Leeuw reageert luid juichend op het nieuws. De presentator is geboren in Rotterdam.
vrijdag 30 augustus om 12:28
vrijdag 30 augustus om 12:25
Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht heeft gereageerd tegenover De Limburger. "We hebben hard gewerkt en ik denk dat we hebben laten zien wat we kunnen en dat we iets moois te bieden hebben. Ik feliciteer Rotterdam. Ik gun het ze van harte." De NPO zal later bekendmaken waarom zij precies voor Rotterdam hebben gekozen.
vrijdag 30 augustus om 12:23
In Rotterdam wonen ruim 634.000 mensen. Ahoy is gebouwd in 1970 en was decor van verschillende grote muziekevenementen, zoals het North Sea Jazz Festival.
vrijdag 30 augustus om 12:20
vrijdag 30 augustus om 12:18
De keuze voor de stad Rotterdam was niet eenvoudig, zo benadrukt de organisatie. "We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisie Songfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar."
vrijdag 30 augustus om 12:17
Op de website van het Eurovisie Songfestival is te lezen dat op dinsdag 12, donderdag 14 en zaterdag 16 mei de twee halve finales en de finale wordt georganiseerd.
vrijdag 30 augustus om 12:11
Tip de redactie