Oekraïne doet niet mee aan Eurovisie Songfestival. Dat heeft de nationale publieke televisie- en radiomaatschappij van Oekraïne laten weten.

De zender heeft besloten Oekraïne niet mee te laten doen aan het Eurovisie Songfestival, omdat de zender van mening is dat de situatie rond de nationale selectie dit jaar tekenen van politisering vertoonde. Daar ziet de nationale publieke televisie- en radiomaatschappij van Oekraïne gevaar in.

Dinsdag kreeg zangeres MARUV, de winnares van het nationale songfestival in Oekraïne, te horen dat zij haar land niet mocht vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv.

Door mislukte onderhandelingen met UA:PBC, de zender die het Eurovisie Songfestival in Oekraïne uitzendt en produceert, werd de zangeres uiteindelijk niet als officiële winnares aangewezen.

De mening van de Oekraïense samenleving overbrengen

MARUV zou niet de overeenkomst hebben willen ondertekenen die de Oekraïense afgevaardigde verplicht een culturele ambassadeur van het land te zijn en de mening van de Oekraïense samenleving over te brengen. Ook mag de afgevaardigde niet optreden in Rusland, waarmee de Oekraïne al jaren een strijd voert over schiereiland de Krim.

De zangeres was niet bereid de overeenkomst te ondertekenen. Ook de band Freedom Jazz, die tweede werd tijden het nationale songfestival en daarna werd gevraagd deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, weigerde. Naar verluidt zou nu ook de nummer drie Kazka nee hebben gezegd tegen deelname.