Zangeres MARUV, de winnares van het nationale songfestival in Oekraïne, gaat het land toch niet vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv.

De Oekraïense MARUV behaalde in de nationale finale de eerste plaats. Door mislukte onderhandelingen met UA:PBC, de zender die het Songfestival in Oekraïne uitzendt en produceert, is ze uiteindelijk niet als officiële winnares aangewezen.

In een verklaring zegt zender UA:PBC dat de winst van de nationale finale niet direct betekent dat de kandidaat het land ook daadwerkelijk mag vertegenwoordigen.

"De artiest die ons land vertegenwoordigt, heeft ook de verplichting om op te treden als een cultureel ambassadeur van Oekraïne. Niet alleen moet de kandidaat het liedje presenteren, maar ook de mening van de Oekraïense samenleving", aldus de zender.

Verder stelt UA:PBC dat de situatie rondom de nationale selectie dit jaar tekenen van politisering vertoonde, iets waar de zender gevaar in ziet.

De European Broadcasting Union, de organisator van het festival, heeft in een verklaring laten weten dat ieder land individueel verantwoordelijk blijft voor de eigen vertegenwoordiger.

Dinsdag starten de onderhandelingen tussen UA:PBC en een nieuwe kandidaat.