Bijna 1,1 miljoen Nederlandse kijkers zagen dinsdagavond op NPO 1 de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen 1,5 miljoen Nederlanders naar de eerst ronde keken.

Het Songfestival in Lissabon staat achter het NOS Journaal op de tweede plaats in de ranglijst van best bekeken tv-programma's.

Voorafgaand zond AVROTROS Op weg naar het Songfestival uit, waarin BN'ers vooruitblikten op onder meer de kansen voor de halve finalisten. Dat programma trok 749.000 kijkers, tegenover 1,3 miljoen vorig jaar.

Dinsdagavond kwalificeerden tien landen zich voor de finale van zaterdag. Donderdag is het de beurt aan de Nederlandse inzending Waylon met het lied Outlaw in 'em.

België

België wist zich niet te kwalificeren voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Sennek behoorde niet tot de tien inzendingen die het wel haalden. België ontbreekt daardoor voor het eerst sinds 2014 in de finale. De afgelopen drie jaar haalden onze zuiderburen steeds de top tien in de eindstrijd.

Cyprus, Israël, Estland en Tsjechië, landen die het al weken goed doen bij de bookmakers, zijn zoals verwacht wel door naar de eindstrijd. Ook Oostenrijk, Litouwen en Bulgarije zijn door, net als Albanië, Finland en Ierland.