Rusland en Bosnië en Herzegovina niet aanwezig bij Songfestival

Rusland en Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar niet aanwezig bij het Eurovisie Songfestival in Kiev. Rusland vanwege politieke spanningen, Bosnië en Herzegovina vanwege de financiën.

Het is niet de eerste keer dat Bosnië en Herzegovina niet deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. In 2013, 2014 en 2015 deed het Oost-Europese land ook niet mee omdat de publieke omroep de deelname niet kon betalen.

Zangeres Julia Samojlova zou Rusland vertegenwoordigen in Kiev, maar de Oekraïense autoriteiten wilden haar niet toelaten omdat ze eerder op de door Rusland ingelijfde Krim heeft opgetreden. Volgens de Oekraïense wet is het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied strafbaar.

Doordat Samojlova niet mee kan doen aan het Songfestival, kunnen de Russen het liedjesfestijn ook niet in hun land op televisie zien. Vanwege het conflict zal de registratie niet op de Russische televisie worden uitgezonden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival? Volg dan hier ons liveblog.

Tip de redactie