Dit zijn de finalisten van het Eurovisie Songfestival 2017

26 landen strijden zaterdag 13 mei om de felbegeerde eerste plek bij het Eurovisie Songfestival, NU.nl zet ze op een rij.

Een overzicht van alle deelnemers aan de finale van het 62e Eurovisie Songfestival in het International Exhibition Centre in Kiev.

De landen Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië hoeven nooit aan de halve finales van het Songfestival mee te doen, omdat zij financieel het meest bijdragen aan het liedjesfestijn. Oekraïne is dit jaar ook automatisch door naar de finale, omdat dat land vorig jaar het Songfestival won.

Automatisch door

Verenigd Koninkrijk, Lucia Jones, Never Give Up On You

Lucie Jones deed in 2009 mee aan X Factor en doet in Kiev nu mee met een powerballad. Never Give Up On You is geschreven door Emmelie de Forest, die in 2013 meedeed aan het Songfestival. 

Frankrijk, Alma, Requiem

In het nummer Requiem gebeurt veel: het liedje bevat verschillende soorten vrolijke muziek en wordt deels in het Frans en deels in Engels gezongen. In Frankrijk moesten de muzikanten liedjes aanleveren die voor minstens 80 procent Frans zijn, de overige 20 procent mocht uit een andere taal bestaan. Alma heeft zich daar keurig aan gehouden.

Duitsland, Levina, Perfect Life

De 25-jarige Levina studeert muziekmanagement op de London College of Music, maar heeft tijd gemaakt om deel te nemen aan het Songfestival. In haar thuisland mochten de Duitsers tussen twee nummers kiezen, uiteindelijk kozen zij voor het up-tempo nummer Perfect Life.

Spanje, Manel Navarro, Do It For Your Lover

De twintigjarige Manel Navarro vertegenwoordigt Spanje op het Songfestival. Zijn nummer Do It For Your Lover, dat hij zelf schreef, is zowel in het Spaans als in het Engels beschikbaar.

Italië, Francesco Gabbani, Occidentali's Karma

Onze deskundigen prezen Gabbani al om zijn pak en volgens de bookmakers gaat Italië er dit jaar met de hoofdprijs vandoor. Het nummer wordt in het Italiaans gezongen - wat het al gelijk charmanter maakt en valt niet alleen op door de vrolijkheid, maar ook door de gorilla die tijdens de act het podium opkomt.

Oekraïne, O. Torvald, Time

Time van O. Torvald begint rustig, maar gaat al vrij snel over op rockmuziek. Het nummer heeft daardoor wel iets weg van de muziekstijl van Linkin Park. In de act draagt de zanger een digitaal tikkende klok op zijn borst en tijdens de act wordt er veel gebruikt van verschillende lichtshows. Oekraïne is het eerste Oost-Europese land dat het Songfestival al twee keer heeft gewonnen. 

Eerste halve finale

Polen, Kasia Moś, Flashlight

Zangeres Kasia Mós wilde vorig jaar ook al naar het Songfestival komen, maar kwam in Polen niet verder dan de voorrondes. Dit jaar mocht ze wel naar de internationale voorronde en nu heeft ze zelfs de finale behaald. Mós is vocaal sterk en schitterde dinsdag in een witte jurk met haar nummer Flashlight.

Armenië, Artsvik, Fly With Me

Armenië heeft de nationale voorrondes dit jaar erg serieus aangepakt: het land organiseerde een heuse talentenjacht die dertien weken duurde - inclusief zes coaches, battles en audities - en koos zo voor zangeres Artsvik. Het nummer is een mix van oosterse en Armeense muziek, dat dinsdag goed ten gehore werd gebracht. 

Cyprus, Hovig, Gravity

Zanger Hovig werd voor het Songfestival bijgestaan door producer Thomas G:son, die ook het nummer Euphoria van Songfestivalwinnaar Loreen (2012) schreef. En dat moest natuurlijk wel voor een finaleplek zorgen. Het nummer is simpel, maar is net zoals Euphoria erg catchy.

Azerbeidzjan, Dihaj, Skeletons

De band Dihaj zet met het nummer Skeletons een emotioneel nummer neer over een vrouw die zich aangetrokken voelt tot een foute man, op het podium verbeeld als een man met een paardenhoofd. Radio-dj Mattie Valk noemde de act een lsd-trip, omdat er erg veel gebeurt op het podium.

Moldavië, SunStroke Project, Hey Mamma!

In het nummer Hey Mamma!, dat volgens radio-dj Mattie Valk veel invloeden heeft van hedendaagse hit, zingt Sergei Yalovitsky voor zijn schoonmoeder dat hij betrouwbaar is en ze niet zo moet zeuren. Tussen alle ballads is het swingende nummer een opvallende verschijning. Dat komt vooral door de comeback van de Epic Sax Guy, die de stemmers met zijn saxofoonspel wist te overtuigen. 

Griekenland, Demy, This Is Love

Het nummer lijkt in eerste instantie een ballad, maar gaat later over in een twijfelachtig dancenummer. De Griekse Demy is van oorsprong een dancezangeres en scoorde in haar thuisland al vele nummer-1-hits. Samen met Dimitris Kontopoulos schreef ze haar nummer This is Love. En Kontopoulos is een oude bekende: eerder schreef hij al Songfestivalnummers voor Oekraïne, Azerbeidzjan en Rusland.

België, Blanche, City Lights

Net als vorig jaar stuurt België ook dit jaar een jonge zangeres naar het Songfestival. En ook dit jaar weer met succes, want Blanche is met haar vrij zware nummer City Lights door naar de finale. De zeventienjarige Blanche is de opvolger van de toen negentienjarige Vlaamse zangeres Laura Tesoro. Eenendertig jaar geleden won België voor het laatst het Songfestival, toen met de dertienjarige Sandra Kim. Wellicht hoopt België haar kansen te vergroten door weer een jonge vrouw naar het muziekspektakel te sturen.

Australië, Isaiah, Don't Come Easy

Australië stuurt dit jaar een jonge zanger, de zeventienjarige Isaiah. Zijn thuisland doet voor de derde keer mee aan het liedjesfestijn en dit jaar met het nummer Don't Come Easy, een ballad die veel weg heeft van de muziek van Sam Smith. Isaiah won eerder X Factor en wellicht wint hij zaterdag als eerste Australiër de finale van het Songfestival.

Portugal, Salvador Sobral, Amar Pelos Dois

Salvador Sobral deed het zo goed in de halve finale, dat hij topfavoriet Italië nadert in de voorspellingen voor de eindoverwinning. De Portugese zanger heeft geen kitsch act en dansers of een gorilla op het podium, maar wist met zijn kleine, gevoelige nummer toch een finaleplek te behalen.

Zweden, Robin Bengtsson, I Can't Go On

De bookmakers verwachtten al dat Zweden naar de finale zou gaan en dat is afgelopen woensdag ook gebeurd. De act bestaat uit knappe mannen in pak die veelal zwoel de camera in kijken met een grappige choreografie. Het nummer is catchy, met een sexy en weinig subtiele tekst.

Tweede halve finale

Israël, Imri Ziv, I Feel Alive

De Israëlische zanger Imri Ziv stond al twee keer eerder op het podium van het Eurovisie Songfestival als achtergrondzanger. In 2015 zong hij daar samen met Guedj. Een jaar later zong hij opnieuw mee op de achtergrond.

Wit-Rusland, Navi, Historyja Majho žyccia

De Wit-Russische band Navi werd opgericht in hoofdstad Minsk en de zang is in handen van Artem Loekjanenko en Ksenia Zjoek. Vorig jaar lukte het de groep niet om zich te selecteren voor het Eurovisie Songfestival, maar met het nummer Historyja Majho žyccia, oftewel Story of My Life, vertegenwoordigt de indie-band hun land wél dit jaar.

Oostenrijk, Nathan Trent, Running On Air

Nathan Trent (25) is muzikaal opgegroeid en speelt zowel piano als viool. Pas vorig jaar bracht de zanger voor het eerst een eigen nummer uit en in datzelfde jaar werd ook bekend dat hij in 2017 zijn land mag vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival met Running On Air.

Nederland, OG3NE, Lights and Shadows

De meiden Lisa, Amy en Shelley Vol is het in navolging van Douwe Bob, The Common Linnets en Anouk gelukt om de finale te bereiken van het Eurovisie Songfestival. Met het nummer Lights and Shadows, dat ze hebben geschreven over hun zieke moeder, mag het trio als zesde aantreden.

Hongarije, Joci Pápai, Origo

Joci Pápai is een van de weinige zangers in deze finale die niet in het Engels, maar gewoon in zijn moedertaal zingt.

Denemarken, Anja Nissen, Where I Am

Anja Nissen werd geboren en groeide op in Australië. In 2010 won ze de Australische variant van The Voice en wist zo bij het grote publiek bekend te worden. Haar ouders zijn Deens en vorig jaar besloot ze dan ook mee te doen aan de voorrondes van het Deense Eurovisie Songfestival. Toen lukte het haar niet om met het nummer Never Alone het land te vertegenwoordigen, maar in 2017 doet ze dat wel met Where I Am.

Kroatië, Jacques Houdek, My Friend

De Kroaat Jacques Houdek volgde op zijn basisschool al veel muzikale vakken en zette dit ook door op het voortgezert onderwijs. Ook in de Verenigde Staten volgde Houdek lessen om zijn zang te verbeteren. Houdek is multilinguaal en zingt in zes verschillende talen. Met het nummer My Friend laat Houdek zijn zangkwaliteiten zien en vertegenwoordigt hij Kroatië.

Noorwegen, JOWST ft. Aleksander Walmann, Grab The Moment

De Noorse muzikant JOWST, oftewel Joakim With Steen, deed in 2017 samen met Aleksander Walmann mee met de Noorse voorselectie van het Songfestival en won met het nummer Grab The Moment.

Roemenië, Ilinca ft. Alex Florea, Yodel It!

Een van de meest opvallende inzendingen van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Zangeres Ilinca jodelt zich door het nummer heen en Alex Florea zingt en rapt. Samen maakten ze het nummer Yodel It.

Bulgarije, Kristian Kostov, Beautiful Mess

De 17-jarige zanger Kristian Kostov werd geboren in de Russische hoofdstad Moskou en verhuisde later naar Bulgarije. Bij het grote publiek werd hij bekend toen hij tweede werd bij de Bulgaarse X Factor. Dit jaar werd Kostov geselecteerd voor het Eurovisie Songfestival.

Tip de redactie