Loïc Nottet zegt dat Songfestival internationale deuren opent voor OG3NE

Voormalig Eurovisie Songfestival-deelnemer voor België Loïc Nottet zegt dat de deelname van het Songfestival veel kan betekenen voor iemand zijn zangcarrière. ​"Het heeft internationaal gezien veel deuren voor mij geopend."

"Als je een boodschap te brengen hebt adviseer ik andere artiesten om mee te doen aan het Songfestival, maar als je niet sterk genoeg of creatief bent moet je absoluut niet aan de wedstrijd meedoen", zegt Nottet in gesprek met NU.nl.

In 2014 deed de 21-jarige zanger mee aan The voice Belgique en in 2015 kwam hij uit voor België tijdens het Songfestival met het nummer Rhythm Inside. Eind maart bracht hij zijn debuutalbum Selfocracy waarvoor maandagavond in de Amsterdamse Melkweg staat.

"Als ik OG3NE een tip mag geven, is het van belang dat ze oprecht overkomen op het podium. Als je plezier hebt ziet het publiek dat en kan je ze voor je winnen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je zelfverzekerd bent en niet bang bent om op een podium te staan."

Boodschap

Nottet ziet kansen om op het podium van het Songfestival een boodschap over te dragen. "Het is het grootste podium van Europa. Als je op zo'n groot podium staat heb je denk ik het recht om een diepere boodschap uit te dragen aan mensen."

De zanger wil met zijn muziek de boodschap uitdragen dat het goed is om anders te zijn. Zo houdt hij zelf van dansen en wilde hij aan zijn publiek in de clip Million eyes laten zien dat het voor mannen ook geaccepteerd is om te dansen. "Het is goed om anders te zijn en je moet trots zijn op wie je bent", zegt hij.  

Inspireren

Zangeres Sia is een voorbeeld voor Nottet. "Wanneer je naar The Greatest Luistert gaat het ook om trots zijn op wie je bent. Wanneer je op het podium staat kan je anderen inspireren. Ik zie veel jongeren die ongelukkig zijn of zelfs een einde aan hun leven willen maken, omdat ze ongelukkig zijn. Ik voel dat ik hen moet helpen en duidelijk maken dat anders zijn helemaal niet erg is."

Volgens Nottet gaat het om mensen hoop geven. "Doe wat je wilt doen, zeg wat je zeggen wilt en denk wat je denken wilt. Je moet voor jezelf leven en niet voor anderen. Negeer de veroordeling en de kritiek en zorg dat je blij bent met jezelf."

Eerste achttien landen

Dinsdagavond gaat het Songfestival beginnen. Dan staan de acts van de eerste achttien landen op het programma. Donderdag is de tweede halve finale, met daarin de Nederlandse inzending OG3NE. Zaterdag volgt de finale. Alle shows beginnen om 21.00 uur.

Uit iedere halve finale gaan tien landen door. Zes landen zijn al zeker van een finaleplek. Het gaat om de grote vijf, de landen die het meest betalen voor het festival, en de winnaar van vorig jaar: Oekraïne. Dat is meteen ook het land dat het festival mag organiseren.

De show in de hoofdstad Kiev begint dinsdagavond meteen met een van de favorieten bij de bookmakers: de Zweedse zanger Robin Bengtsson met het nummer I can't go on. De eerste helft van de show is - volgens de prognoses althans - het sterkst. Bij de eerste negen acts staan ook Australië (dat sinds een paar jaar ook mee mag doen aan het Europese liedjesfestijn), Azerbeidzjan en Portugal.

De Nederlandse zussen Lisa, Amy en Shelley zingen donderdag als zevende hun liedje Lights and Shadows. Sinds de repetities in Kiev afgelopen week worden hun kansen flink hoger ingeschat. Volgens de bookmakers gaan ze zelfs in de top 10 eindigen.

Favoriet voor de eindzege is al tijden de Italiaanse zanger Francesco Gabbani met zijn pakkende Occidentali's Karma.
 

Lees meer over:
Tip de redactie