Het lijkt zangeres Ilse DeLange leuk om nog eens aan het Eurovisie Songfestival mee te doen, zowel solo als opnieuw met The Common Linnets.

"Als ik kijk hoe nu de tendens is en wat er met ons is gebeurd, dan hou ik de deur op een kier", zegt Ilse DeLange tegen NU.nl over een eventuele tweede deelname aan het Songfestival. Calm After The Storm van The Common Linnets eindigde in 2014 op de tweede plaats.

"Of ik het solo zou aandurven? Ik durf alles", lacht de zangeres. "Het is niet een obstakel om alleen te gaan, maar nu ligt de focus bij The Common Linnets, zoals iedereen weet. We grappen wel eens over het Songfestival: potverdorie, dat zouden we toch wel weer leuk vinden."

"Voor we ja zeiden met The Common Linnets, werd ik elk jaar gepolst", zegt DeLange over de manier waarop de selectie voor het Songfestival er een paar jaar geleden aan toe ging. "Er is een aantal artiesten dat standaard gevraagd wordt en ik zat ook in die poule. Ik stond op de mailinglijst."

Nee, nee, nee

Deelname hield de 38-jarige zangeres lange tijd af. "Elk jaar had ik zoiets van: 'Nee, nee, nee!' Je kreeg een stempel, een stigma, en ik stond niet achter de manier waarop Nederland toen omging met het Songfestival."

Nederland behaalde vóór 2013 acht jaar lang niet de finale van de liedjeswedstrijd.

Video: The Common Linnets spelen samen met Douwe Bob 

Common Linnets spelen samen met Douwe Bob
Common Linnets spelen samen met Douwe Bob

Stockholm

Speciaal voor de deelname van Douwe Bob is DeLange met haar band naar Stockholm gevlogen om daar een optreden te geven. "Douwe had ons gevraagd", legt ze uit. "Het zijn allemaal bevriende muzikanten van ons en de muziek is onze smaak, dus we hadden zoiets van 'we gaan'."

Buitenlandse media stellen dat Douwe Bob in de voetsporen van The Common Linnets treedt, maar gitarist J.B. Meijers is het daar niet mee eens. "Het is te vroeg om van een traditie spreken, maar het is fijn dat Douwe zegt dat wij wegbereiders zijn. Het is teveel eer, al is het wel een leuk compliment."

Kopiëren

DeLange merkt op dat een jaar na de deelname van The Common Linnets een aantal landen geïnspireerd leken door de groep. "Dat zie je elk jaar, zo werkt de wereld. Als iets succesvol is, gaan mensen het kopiëren. Dat maakt je zeker wel trots, dat is mooi."

Volgens DeLange is het Anouk die het Songfestival weer geloofwaardig maakte. "Het is fijn dat die kentering is gekomen, dat is begonnen bij Anouk", aldus DeLange. "Misschien dat Douwe op zijn beurt ook weer anderen kan inspireren."

Nul verwachtingen

Voorafgaand aan het Songfestival in 2014 had DeLange niet het idee dat Calm After The Storm ver zou komen. "We hadden nul verwachtingen", vertelt ze twee jaar na dato. "Wij gingen ook voor winst, maar de verwachting was niks."

"We waren de complete underdog, zelfs in ons eigen land. Toen we ons liedje presenteerden, was het niet zo dat mensen van de daken schreeuwden hoe geweldig ze het vonden. Dus onze uitgangspositie was heel anders dan die van Douwe."

Op de vraag wie in 2017 Nederland het beste kan vertegenwoordigen op het Songfestival, moeten DeLange en Meijers lang nadenken. "Het moet niet iets zijn waar we ons voor schamen", concludeert Meijers en stelt dat Kovacs een goede kandidate zou zijn. DeLange ziet in Dotan een grote kanshebber.