Ruim 2,9 miljoen Nederlanders stemden dinsdagavond af op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Met een marktaandeel van meer dan 46 procent keek bijna de helft van televisiekijkend Nederland naar het liedjesfestijn. 

2.916.000 kijkers zagen hoe Douwe Bob genoeg punten bij elkaar zong voor een plek in de finale van de 61e editie van het liedjesfestijn in Stockholm.

De show is het best bekeken televisieprogramma van de dinsdagavond, meldt Stichting KijkOnderzoek.

De halve finale van dinsdagavond trok wel minder kijkers dan de halve finale van vorig jaar. Toen zagen 3,4 miljoen mensen Trijntje Oosterhuis op de veertiende plaats eindigen. Dat was te weinig om door te stromen naar de finale.

Vakjury's

Met zijn uitvoering van het nummer Slow Down plaatste de Nederlandse inzending zich bij de beste tien acts van de voorronde.

De zanger en zijn band namen het dinsdagavond in de Globe Arena in de Zweedse hoofdstad op tegen acts uit zeventien andere landen.

De tien artiesten die de meeste punten van de nationale vakjury's en het Europese tv-publiek wisten binnen te slepen, treden zaterdag met zestien andere acts aan in de finale van het Songfestival.

AVROTROS scoorde 1,9 miljoen kijkers met de docuserie Op weg naar het songfestival.

Vijf dingen die u nog niet wist over het songfestival
Vijf dingen die u nog niet wist over het songfestival