Douwe Bob door naar finale Eurovisie Songfestival

Douwe Bob is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Hij eindigde dinsdagavond bij de eerste tien artiesten in de halve finale.

De zanger is erg enthousiast. In een gesprek bij Pauw vertelt hij dat hij zich niet meer kan herinneren wat hij op het podium heeft gedaan. "Ik schijn een keer 'come on' te hebben geroepen en 'i love you, baby', maar dat weet ik niet meer."

Douwe Bob en zijn band namen het dinsdagavond in de Globe Arena in de Zweedse hoofdstad op tegen acts uit zeventien andere landen. De tien artiesten die de meeste punten van de nationale vakjury's en het Europese tv-publiek wisten binnen te slepen, treden zaterdag met zestien andere acts aan in de finale van het Songfestival.

Naast Nederland kwalificeerden ook Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Armenië, Tsjechië, Cyprus en Malta zich.

Rusland is bij de bookmakers populair, maar de zanger is niet erg onder de indruk van het optreden van het land. "Het is zo anders, ik kan me daar niet in interesseren", aldus Douwe Bob. "Het is een beetje kort door de bocht. Nederlanders doen het gewoon goed met hun 'less is more'."

Stilte

Het meest besproken onderdeel van het optreden van Douwe Bob tijdens de eerste halve finale was de tien seconden stilte, halverwege het liedje. Tijdens de stilte die Douwe Bob liet vallen in zijn liedje, juichte het publiek uitbundig. "Het is ook geen dodenherdenking, iedereen mag doen wat hij wil", aldus de zanger.

Douwe Bob werd op het podium vergezeld door zijn vaste begeleidingsband, bestaande uit onder meer toetsenist Matthijs van Duijvenbode, organist Thijs Boontjes en voormalig Krezip-gitarist J.P. Hoekstra.

In een poll op het liveblog van NU.nl gaf 79 procent van onze lezers aan dat ze verwachtten dat Douwe Bob doorging naar de finale van het Songfestival. In totaal werden er ruim 7.300 stemmen uitgebracht.

Vorig jaar

Vorig jaar was Nederland niet vertegenwoordigd in de finale van het Songfestival. Trijntje Oosterhuis wist met haar uitvoering van Walk Along niet tot de finale te komen. 

In 2014 wisten The Common Linnets het met Calm after the storm wel te redden tot de eindstrijd. Uiteindelijk eindigden Ilse DeLange en Waylon als tweede, het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975.

Het jaar voor The Common Linnets zorgde Anouk er met Birds voor dat Nederland na jaren weer eens meedeed in de finale. Anouk eindigde in de finale op de negende plaats.

Voorronde

Donderdag vindt de twee halve finale plaats. In die voorronde strijden wederom achttien inzendingen om tien finaletickets. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Zweden zijn al verzekerd van een plaats in de eindstrijd.

Video: Douwe Bob zingt Slow Down tijdens Songfestival

Lees meer over:
Tip de redactie