Een lid van de Russische songfestivaljury dat een filmpje online zette over de beoordeling van de generale repetitie van Douwe Bob is gediskwalificeerd.

Bekijk ons liveblog over het Songfestival hier

Het betreffende lid van de vakjury is niet buiten spel gezet omdat de beoordeling van zowel Douwe Bob als zijn Armeense collega gefilmd werd, maar omdat de jurypunten wereldkundig zijn gemaakt, zo meldt organisator European Broadcast Union (EBU).

Het filmpje werd maandagavond op YouTube geplaatst.

De punten van de andere juryleden die we in het filmpje zien, tellen wel mee. Dit omdat de beoordelingen van deze juryleden niet in beeld zijn gebracht.

De Russische publieke omroep RTR heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de AVROTROS en aan de Armeense omroep AMPTV.

De AVROTROS brengt geen officiële reactie naar buiten, maar laat weten vrede te hebben met de excuses van de Russische publieke omroep. Dat zegt presentator van het Songfestival Daniël Dekker namens de AVROTROS tegen NU.nl.

Video: 'Het mag gewoon niet. Het mag gewoon niet!'

Vervangend jurylid

De RTR heeft voorgesteld om het jurylid te vervangen door een ander jurylid en de punten voor de eerste halve finale ongeldig te verklaren. Het vervangende jurylid geeft op zaterdag 14 mei zijn of haar punten, tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

"De geloofwaardigheid van de vakjury is een belangrijk aspect van de competitie", stelt Jon Ola Sand, die toezicht houdt op de puntentelling bij het Eurovisie Songfestival. "We zijn tevreden met het voorstel van RTR, dat weergeeft dat ze begrijpen wat wel en niet gepast is voor een jurylid."