Beelden van de generale repetitie van het optreden van Douwe Bob tijdens het Eurovisie Songfestival zijn gelekt. De opname toont het hele optreden inclusief introductievideo. 

De video verscheen op YouTube en toont beelden van een kamer, waarin meerdere mensen op een televisie het optreden van Douwe Bob volgen.

Wie de mensen zijn en wie de video heeft verspreid is nog niet bekend, maar verschillende media melden dat het leden van de Russische vakjury zouden zijn. De organisatie van het evenement heeft het verspreiden van dit soort beelden uitdrukkelijk verboden.

Diskwalificatie

Songfestival-presentator Daniël Dekker zegt tegen NU.nl dat hij verwacht dat de Russische jury wordt gediskwalificeerd, mocht daadwerkelijk blijken dat zij achter het lek zit. 

Volgens hem zal de organisatie van het Songfestival zich over de kwestie buigen. De Nederlandse delegatie zal geen verklaring uitbrengen zegt Dekker.

Volgens Maurice Wijnen, lid van de vakjury van vorig jaar, kan het lek gunstig uitpakken voor Douwe Bob.

"Afgezien van het feit dat ik het niet netjes vind wat de Russische jury heeft gedaan, kan het ons wel een voordeeltje opleveren", zegt Wijnen in gesprek met Shownieuws.

"Heel Europa weet opeens wie Douwe Bob is en dat hij voor Nederland optreedt."

Video: Maurice Wijnen: 'Jurylek goed voor kansen Douwe Bob' 

Maurice Wijnen: 'Jurylek goed voor kansen Douwe Bob'
Maurice Wijnen: 'Jurylek goed voor kansen Douwe Bob'

Sancties

Nederlands vakjurylid Marga Bult meent tegenover NOS dat er sancties op het lek moeten komen. "De organisatie heeft verteld dat je integer moet zijn, je eigen keuze moet volgen en dat je dit soort zaken zeker niet op Twitter of sociale media moet verspreiden. Dit mag dus helemaal niet."

Douwe Bob maakt dinsdagavond zijn opwachting in de eerste halve finale van het Songfestival. Volgens Bult is het verrassingseffect van het optreden door het lekken weg. "En dat mag ook niet."

Stilte

Maandag werd bekend dat het publiek in de Globe Arena in Stockholm tijdens de beruchte tien seconden stilte die Douwe Bob in Slow Down laat vallen ging juichen.

Het optreden van de zanger, die als zesde van de achttien deelnemers in de eerste halve finale aantreedt, verliep vlekkeloos.