Songfestival-winnaar Måns Zelmerlöw is de hoogste binnenkomer in de Mega Top 50. Opvallend genoeg komen we Trijntje Oosterhuis niet meer tegen.

Met Heroes won Måns Zelmerlöw afgelopen zaterdag overduidelijk het Eurovisie Songfestival.

De 28-jarige Zweed werd vooraf al gezien als één van de grootste kanshebbers. Zelmerlöw deed in 2005 mee aan de Zweedse versie van Idol(s). Daarin werd hij overigens slechts vijfde.

Na mislukte pogingen in 2007 en 2009, mocht hij dit jaar dus wél zijn land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Zijn optreden op het muziekfestijn viel door de integratie en synchronisatie van de bewegingen van Zelmerlöw met de animatie op de achtergrond. Check de video van ‘Heroes’ hieronder.

Video: Måns Zelmerlöw - Heroes - live Eurovisiesongfestival finale 2015

Opvolger megahit Loreen

De entry op 17 voor Zelmerlöw is de hoogste binnenkomst voor een ESF-winnaar sinds 2012. Toen ging een andere Zweedse act naar de overwinning: Loreen. Met Euphoria scoorde ze toen een ongekend grote hit in de Mega Top 50.

De track kwam binnen op 2 en stond maar liefst een half jaar in de lijst. Daarna vernamen we overigens niks meer van de Zweedse schoonheid.

Geen Trijntje

Opvallend genoeg komen we deze week geen Trijntje Oosterhuis tegen in de Mega Top 50. Met Walk Along kwam ze al in december van afgelopen jaar de lijst binnen en wist toen uitindelijk tot de achtste plek te komen.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Nederlandse inzending de week na het muziekfestijn niet in de Mega Top 50 staat.  De laatste twee jaren werden we natuurlijk verwend, met hoge ESF-noteringen voor Anouk en The Common Linnets.

In de Mega Top 50 zagen we beide tracks dan ook twee keer naar 1 stijgen; toen de inzending bekend werd én vlak na het Songfestival. The Common Linnets deden dat in één chartrun, Anouk kwam er voor hernieuwd binnen. De binnenkomst op 'slechts' 8 en de snelle daling van Trijntje zei dus eigenlijk al genoeg.

Joan Franka

In 2012 zagen we Joan Franka ook hernieuwd binnenkomen, maar vanwege haar mislukte halve finale kreeg dat geen  geweldig vervolg. In 2011 gebeurde  hetzelfde met de 3J's. Daarvoor zagen we een aantal jaren lang slechts één chartrun voor de Nederlandse inzending. Uiteraard omdat die liedjes nooit door de semifinale heen kwamen.

Opvallend genoeg kwamen de inzendingen van 2003 (Esther Hart) en 2004 (Re-union) wél weer hernieuwd binnen rondom de uitzending van het ESF, maar dat werden in tweede instantie geen grote hits meer.