In België gaan stemmen op om een einde te maken aan de taalstrijd rond de Belgische voorronde van het Eurovisiesongfestival. Het is niet meer van deze tijd dat de Vlaamse en de Franstalige openbare omroep om de beurt de selectie organiseren.

Zo pleitte de Vlaamse volksvertegenwoordiger Joris Poschet donderdag voor een gezamenlijke voorronde om de Belgische inzending te bepalen.

Hij verwijst naar het meertalige Zwitserland, waar de taalgroepen elk een aantal kandidaten naar het nationale songfestival sturen.

Volgens Poschet biedt een gezamenlijke voorronde een aantal voordelen, vooral als de Belgische inzending uiteindelijk het Eurovisiesongfestival wint.

Gekibbel

De winnende omroep moet dan de volgende liedjeswedstrijd organiseren. Bij de huidige praktijk krijg je gegarandeerd gekibbel tussen de Vlaamse en Franstalige omroep, voorspelt Poschet. Terwijl geen van de twee omroepen de miljoenenkosten alleen kan dragen.

De parlementariër wijst er verder op dat de Vlamingen vorig jaar al een Franstalige Waal afvaardigden en dat Vlamingen aan de Franstalige competitie meededen.