Volgens commentator Cornald Maas belooft de finale van het Eurovisiesongfestival zaterdagavond in Wenen weinig verrassingen. "De topposities staan wel vast. Spannend wordt het in de subtop." 

Het moet volgens de kenner wel heel gek lopen wil topfavoriet Zweden niet met de winst aan de haal gaan. Australië eindigt in zijn voorspelling als tweede, gevolgd door Rusland, België en Italië. "Maar als Rusland niet Rusland was geweest, met zijn antihomowet en oorlogstaal, dan hadden zij gewonnen."

Het land heeft een bijzonder comfortabele startpositie toebedeeld gekregen, als enige spektakelstuk in de tweede helft van de show tussen verder alleen ingetogen ballads. Maas denkt er het zijne van. "Het is bijna verdacht. Rusland krijgt alle kansen op winst zo in de schoot geworpen." Hij verwijst ook naar een intro-filmpje dat wordt vertoond in de uitzending, met daaronder het nummer waarmee Rusland twee jaar geleden meedeed aan het liedjesevenement.

Rangorde

De commentator heeft sowieso geen goed woord over voor de rangorde die de organiserende omroep ORF heeft gemaakt. "Bijna alle favorieten zitten in het eerste deel, dat is echt heel jammer. Hoezo zet je Noorwegen en Zweden na elkaar? Of Australië en België? Dat zijn heel sterke acts, maar die vallen op die manier tegen elkaar weg."  

"Er is alles aan gedaan om de Russen in het zadel te hijsen en bijvoorbeeld Frankrijk is de nek omgedraaid, want door zijn positie al bij voorbaat kansloos. De ORF heeft echt zijn werk niet goed gedaan. En helaas hebben we dat al vaker gezien deze week."

Om de gedoodverfde winnaar Måns Zelmerlöw met zijn pakkende Heroes kan volgens Maas niemand heen. "Hij heeft een sound die alle veertig deelnemende landen kan bereiken." Zelf hoopt hij op succes voor Loïc Nottet uit België. "Dat is de meest eigenzinnige act. Ik hoop echt dat dat aanslaat. Dat gun ik die jongen zo."

China

Over het toelaten van Australië tot het Europese festijn is hij niet zo enthousiast. "Het wordt gewoon te veel, de show is nu echt een hele lange zit met 27 landen. Straks zeggen ze volgend jaar dat ze, om de 61e editie te vieren, China laten meedoen." Mocht Australië winnen, dan mag het volgend jaar zijn titel verdedigen. Het festival wordt dan georganiseerd door een Europees land dat zich daarvoor aanbiedt.

Maas kruipt zaterdagavond samen met Jan Smit weer in hun hokje in de nok van de Wiener Stadthalle om het commentaar bij de finaleshow te verzorgen. Hij is blij met de samenwerking met de zanger. "Vorig jaar was het nog een beetje zoeken, maar nu hebben we de juiste rolverdeling te pakken. Ik doe de intro's met achtergrondinformatie en Jan geeft na afloop zijn professionele mening over de act. Dat werkt goed."

Om de hele show door te komen, hoopt Maas stiekem toch wat alcohol mee naar binnen te kunnen smokkelen. "Bij de eerste halve finale hadden we een enorm glas spa rood, met een bodempje witte wijn." Lachend: "Dat ging prima."